Recept za Paradajz Čorbu

129 pregleda 04.09.2024 Ocena: N/A

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Supe i Čorbe

Recept za Paradajz Čorbu
draft

Sastojci

  • 800 g svežeg paradajza (ili 2 konzerve seckanog paradajza)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa (narendana)
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 l povrtnog ili pilećeg bujona
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica suvog bosiljka ili origana (opciono)
  • Svež bosiljak za dekoraciju (opciono)
  • 100 ml pavlake za kuvanje (opciono)

Priprema

  1. Priprema paradajza:
  2. Ako koristite svež paradajz, prvo ga oljuštite tako što ćete ga kratko uroniti u vrelu vodu (30 sekundi), a zatim prebaciti u hladnu vodu. Kora će se lako skinuti. Iseckajte paradajz na sitne komade.
  3. Ako koristite konzervirani paradajz, jednostavno ga ocedite i iseckajte.
  4. Prženje povrća:
  5. U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
  6. Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.
  7. Dodajte narendanu šargarepu i sitno seckani beli luk. Pržite sve zajedno još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
  8. Dodavanje paradajza:
  9. Dodajte iseckani paradajz i pržite još nekoliko minuta dok paradajz ne počne da se raspada.
  10. Pospite kašikom brašna i šećerom, mešajte dobro, pa nastavite da kuvate još 2-3 minuta.
  11. Kuvanje čorbe:
  12. Sipajte povrtni ili pileći bujon u šerpu, dodajte suvi bosiljak ili origano, i dobro promešajte.
  13. Kuvajte na srednjoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući, dok se svi sastojci ne sjedine.
  14. Blendiranje čorbe:
  15. Kada je čorba kuvana, sklonite je sa vatre i pažljivo je izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka.
  16. Vratite čorbu na laganu vatru i dodajte pavlaku za kuvanje ako želite kremastiju teksturu.
  17. Začinjavanje:
  18. Dodajte so i biber po ukusu i kuvajte još nekoliko minuta da se svi ukusi lepo prožmu.
  19. Serviranje:
  20. Paradajz čorbu poslužite toplu, ukrašenu svežim listićima bosiljka ili sa prepečenim hlebom ili krutonima.
  21. Prijatno!

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu