Gurmanija.rs Logo

🄣🌼 Krem čorba od pečenog karfiola i belog luka

689 pregleda 12.08.2025 Ocena: N/A (0)

ā° Priprema: 10 min ā³ Ukupno: 35 min

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Supe i Čorbe

Slika jela 🄣🌼 Krem čorba od pečenog karfiola i belog luka
🄣🌼 Kremasta uteha u činiji! Pečeni karfiol + slatki beli luk = čista toplina i miris doma. #SupeIČorbe #Gurmanija #ComfortBowl

Opis

BarÅ”unasta, mirisna i topla: pečeni karfiol dobija oraÅ”astu dubinu, beli luk postaje sladak i nežan. Čorba koja greje i telo i raspoloženje – idealna i za lagan ručak i za večeru uz hleb.

Sastojci

🄦 700 g karfiola (cvetovi)

šŸ§„ 1 glavica belog luka (cela, presečena vodoravno)

šŸ§… 150 g crnog luka, krupno sečenog

šŸ«’ 40 ml maslinovog ulja

šŸ§‚ 8 g soli (po ukusu)

⚫ 2 g bibera

šŸ’§ 900 ml povrtnog bujona (ili vode)

šŸ„› 80 ml biljne pavlake (opciono, za dodatnu kremastost)

🌿 Prstohvat muÅ”katnog oraŔčića (opciono)

šŸ‹ 10 ml soka limuna (po želji)

Priprema

1ļøāƒ£ Ispeći povrće – Karfiol, crni luk i presečenu glavicu belog luka prelij uljem, posoli i pobiberi. Peci na 210°C ~25 min, dok ne porumene.

2ļøāƒ£ Izdvoj beli luk – Istisni pečene čenove iz ljuske.

3ļøāƒ£ Blendiraj – U blender stavi pečeni karfiol, crni i beli luk + 600 ml vrućeg bujona. Izblendaj do glatkog.

4ļøāƒ£ Dovedi do željene gustine – Vratiti u Å”erpu, dolivati ostatak bujona do željene teksture. Dodaj pavlaku (ako koristiÅ”) i prstohvat muÅ”katnog.

5ļøāƒ£ Začini – Probaj, doradi solju/biberom i dodaj par kapi limuna za svežinu.

6ļøāƒ£ Serviraj – Posluži vruće, uz par kapi ulja i mrvu bibera.

Nutritivne vrednosti

šŸ”‹ 160 kcal

šŸ’Ŗ 5 g proteina

šŸ„‘ 8 g masti

šŸž 16 g ugljenih hidrata

šŸ§‚ ~520 mg natrijuma

Savet

Za dodatni ā€žwowā€ ispeci nekoliko tankih listića karfiola do tamnozlatne i posluži ih kao hrskav topping preko čorbe.