Gurmanija.rs Logo

Recept za Paradajz Čorbu

209 pregleda 04.09.2024 Ocena: N/A (0)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Supe i Čorbe

Slika jela Recept za Paradajz Čorbu
draft

Sastojci

800 g svežeg paradajza (ili 2 konzerve seckanog paradajza)

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 šargarepa (narendana)

1 kašika brašna

1 kašičica šećera

2 kašike maslinovog ulja

1 l povrtnog ili pilećeg bujona

So i biber po ukusu

1 kašičica suvog bosiljka ili origana (opciono)

Svež bosiljak za dekoraciju (opciono)

100 ml pavlake za kuvanje (opciono)

Priprema

Priprema paradajza:

Ako koristite svež paradajz, prvo ga oljuštite tako što ćete ga kratko uroniti u vrelu vodu (30 sekundi), a zatim prebaciti u hladnu vodu. Kora će se lako skinuti. Iseckajte paradajz na sitne komade.

Ako koristite konzervirani paradajz, jednostavno ga ocedite i iseckajte.

Prženje povrća:

U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.

Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.

Dodajte narendanu šargarepu i sitno seckani beli luk. Pržite sve zajedno još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

Dodavanje paradajza:

Dodajte iseckani paradajz i pržite još nekoliko minuta dok paradajz ne počne da se raspada.

Pospite kašikom brašna i šećerom, mešajte dobro, pa nastavite da kuvate još 2-3 minuta.

Kuvanje čorbe:

Sipajte povrtni ili pileći bujon u šerpu, dodajte suvi bosiljak ili origano, i dobro promešajte.

Kuvajte na srednjoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući, dok se svi sastojci ne sjedine.

Blendiranje čorbe:

Kada je čorba kuvana, sklonite je sa vatre i pažljivo je izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka.

Vratite čorbu na laganu vatru i dodajte pavlaku za kuvanje ako želite kremastiju teksturu.

Začinjavanje:

Dodajte so i biber po ukusu i kuvajte još nekoliko minuta da se svi ukusi lepo prožmu.

Serviranje:

Paradajz čorbu poslužite toplu, ukrašenu svežim listićima bosiljka ili sa prepečenim hlebom ili krutonima.

Prijatno!