Recept za punjene sarmice od zelja
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Sastojci
500 g mlevenog mesa (mešano svinjsko i juneće)
1 glavica crnog luka
1 šoljica pirinča
2 čena belog luka
1 jaje
1 šargarepa
1 kašika sitno seckanog peršuna
So i biber po ukusu
1 kašika mlevene paprike
12-15 velikih listova zelja (blanširanih)
500 ml paradajz soka ili pirea
2 kašike ulja
1 lovorov list
Priprema
Priprema nadeva:
U većoj tiganju zagrejte ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte narendanu šargarepu i sitno seckani beli luk, pa nastavite da pržite još par minuta dok povrće ne omekša.
Sklonite tiganj sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, pirinač, proprženi luk i šargarepu, peršun, jaje, so, biber i mlevenu papriku. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
Priprema listova zelja:
U loncu prokuvajte vodu i kratko blanširajte listove zelja (oko 1-2 minuta), da omekšaju i budu savitljivi.
Izvadite listove iz vode i stavite ih u cediljku da se ocede i ohlade.
Formiranje sarmica:
Na svaku sredinu lista zelja stavite kašiku nadeva.
Preklopite stranice lista preko nadeva i zarolajte čvrsto, formirajući sarmice.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav nadev i listove.
Kuvanje sarmica:
U dubljoj šerpi, poređajte sarmice jednu pored druge, pa preko njih prelijte paradajz sok ili pire.
Dodajte lovorov list i dolijte vode toliko da sarmice budu skoro prekrivene tečnošću.
Pokrijte šerpu i kuvajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok sarmice ne omekšaju i budu skuvane.
Serviranje:
Sarmice poslužite tople, uz kiselu pavlaku ili parče hleba.
Uživajte u tradicionalnom ukusu ovog ukusnog jela!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!