Musaka sa Niskim Udelom Ugljenih Hidrata (Bez Bešamela)
Aktivno vreme: 30 minuta Vreme pečenja: 35 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 5 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Opis
Ova musaka sa niskim udelom ugljenih hidrata je modernizovana verzija klasične musake, idealna za one koji prate zdraviji način ishrane. Lagana, ukusna i jednostavna za pripremu, bez bešamela, a puna bogatih ukusa.
Sastojci
Za povrće:
2 velika patlidžana, isečena na tanke kriške
2 tikvice, isečene na tanke kriške
3 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Za mesni sloj:
500 g mlevenog mesa (junetina ili ćuretina)
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
400 g seckanog paradajza (konzervisanog ili svežeg)
1 kašičica suvog origana
1 kašičica mlevene crvene paprike
Prstohvat cimeta (opciono)
So i biber po ukusu
Za preliv:
2 velika jaja
200 g grčkog jogurta
50 g rendanog parmezana
Za dekoraciju:
Svež peršun ili bosiljak
Priprema
1. Priprema povrća:
Patlidžane i tikvice posolite i ostavite 15-20 minuta da puste vodu. Isperite ih i osušite papirnim ubrusom.
Premažite ih maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pecite u rerni na 200°C 15-20 minuta dok ne omekšaju.
2. Priprema mesnog sloja:
Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatnu boju.
Dodajte seckani paradajz, origano, crvenu papriku, so, biber i cimet (ako koristite). Kuvajte na srednjoj vatri 10 minuta dok sos ne postane gust.
3. Slojevi:
U vatrostalnu posudu poređajte sloj pečenih patlidžana, zatim mesni sloj, pa tikvice. Nastavite dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem povrća.
4. Priprema preliva:
Umutite jaja sa grčkim jogurtom i rendanim parmezanom. Prelijte ravnomerno preko musake.
5. Pečenje:
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 30-35 minuta dok površina ne postane zlatno-smeđa.
6. Serviranje:
Ostavite musaku da odstoji 10 minuta pre sečenja. Ukrasite svežim peršunom ili bosiljkom i poslužite.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 250 kcal
Proteini: 20 g
Masti: 15 g
Ugljeni hidrati: 8 g
Savet
Za dodatni ukus, između slojeva povrća i mesa možete posuti malo rendanog parmezana ili mocarele.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Glavna jela

Recept za Slavonski Čobanac

🥘 Kremasti Pileći Paprikaš – Tradicionalni Užitak na Kašiku

Juneći gulaš sa pire krompirom – Tradicionalni nedeljni ručak

🥩 Filet Mignon sa tartuf pireom i karamelizovanim šargarepama

🥩 Teleći medaljoni u sosu od pečuraka – Kremasti klasik za posebne prilike

🧀 Musaka od tikvica i sira (bez mesa) – slojevito, kremasto, zapečeno