Gurmanija.rs Logo

Recept za punjene sarmice od zelja

216 pregleda 23.08.2024 Ocena: N/A (0)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela Recept za punjene sarmice od zelja
draft

Sastojci

500 g mlevenog mesa (mešano svinjsko i juneće)

1 glavica crnog luka

1 šoljica pirinča

2 čena belog luka

1 jaje

1 šargarepa

1 kašika sitno seckanog peršuna

So i biber po ukusu

1 kašika mlevene paprike

12-15 velikih listova zelja (blanširanih)

500 ml paradajz soka ili pirea

2 kašike ulja

1 lovorov list

Priprema

Priprema nadeva:

U većoj tiganju zagrejte ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.

Dodajte narendanu šargarepu i sitno seckani beli luk, pa nastavite da pržite još par minuta dok povrće ne omekša.

Sklonite tiganj sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, pirinač, proprženi luk i šargarepu, peršun, jaje, so, biber i mlevenu papriku. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.

Priprema listova zelja:

U loncu prokuvajte vodu i kratko blanširajte listove zelja (oko 1-2 minuta), da omekšaju i budu savitljivi.

Izvadite listove iz vode i stavite ih u cediljku da se ocede i ohlade.

Formiranje sarmica:

Na svaku sredinu lista zelja stavite kašiku nadeva.

Preklopite stranice lista preko nadeva i zarolajte čvrsto, formirajući sarmice.

Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav nadev i listove.

Kuvanje sarmica:

U dubljoj šerpi, poređajte sarmice jednu pored druge, pa preko njih prelijte paradajz sok ili pire.

Dodajte lovorov list i dolijte vode toliko da sarmice budu skoro prekrivene tečnošću.

Pokrijte šerpu i kuvajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok sarmice ne omekšaju i budu skuvane.

Serviranje:

Sarmice poslužite tople, uz kiselu pavlaku ili parče hleba.

Uživajte u tradicionalnom ukusu ovog ukusnog jela!

Ocenjivanje

Trenutna ocena: N/A (0 glasova)

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

Još nema komentara. Budite prvi!

Povratak na početnu