Recept za punjene sarmice od zelja
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Sastojci
500 g mlevenog mesa (mešano svinjsko i juneće)
1 glavica crnog luka
1 šoljica pirinča
2 čena belog luka
1 jaje
1 šargarepa
1 kašika sitno seckanog peršuna
So i biber po ukusu
1 kašika mlevene paprike
12-15 velikih listova zelja (blanširanih)
500 ml paradajz soka ili pirea
2 kašike ulja
1 lovorov list
Priprema
Priprema nadeva:
U većoj tiganju zagrejte ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte narendanu šargarepu i sitno seckani beli luk, pa nastavite da pržite još par minuta dok povrće ne omekša.
Sklonite tiganj sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, pirinač, proprženi luk i šargarepu, peršun, jaje, so, biber i mlevenu papriku. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
Priprema listova zelja:
U loncu prokuvajte vodu i kratko blanširajte listove zelja (oko 1-2 minuta), da omekšaju i budu savitljivi.
Izvadite listove iz vode i stavite ih u cediljku da se ocede i ohlade.
Formiranje sarmica:
Na svaku sredinu lista zelja stavite kašiku nadeva.
Preklopite stranice lista preko nadeva i zarolajte čvrsto, formirajući sarmice.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav nadev i listove.
Kuvanje sarmica:
U dubljoj šerpi, poređajte sarmice jednu pored druge, pa preko njih prelijte paradajz sok ili pire.
Dodajte lovorov list i dolijte vode toliko da sarmice budu skoro prekrivene tečnošću.
Pokrijte šerpu i kuvajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok sarmice ne omekšaju i budu skuvane.
Serviranje:
Sarmice poslužite tople, uz kiselu pavlaku ili parče hleba.
Uživajte u tradicionalnom ukusu ovog ukusnog jela!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Glavna jela

Leskovačka mućkalica – ispeci, naseckaj, ukuvaj do sjaja 🔥🥘

🍗 Piletina u kremastom sosu od belog luka – ručak iz snova!

Pohovana piletina u obliku zvezdica sa pire krompirom i povrćem

🍲 Domaći Gulaš od Junetine – Klasično Jelo na Kašiku

Piletina i krompir iz rerne – hrskava koža, sočna sredina 🍗🥔

Kremasti Gratinirani Krompir sa Sirom