Recept za ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom

114 pregleda 16.08.2024 Ocena: N/A

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Recept za ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom
draft

Sastojci

  • Za ćufte:
  • 500 g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 jaje
  • 3 kašike prezli
  • 1 kašika sitno iseckanog peršuna
  • So i biber po ukusu
  • Malo ulja za prženje
  • Za paradajz sos:
  • 500 ml paradajz soka ili pirea
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica šećera
  • So i biber po ukusu
  • 1 lovorov list
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Za pire krompir:
  • 1 kg krompira
  • 50 g putera
  • 100 ml mleka
  • So po ukusu

Priprema

  1. Ćufte:
  2. U veliku posudu stavite mleveno meso, iseckani crni luk, beli luk, jaje, prezle, peršun, so i biber. Sve dobro izmešajte rukama dok ne dobijete homogenu smesu.
  3. Oblikujte smesu u male kuglice veličine oraha.
  4. U tiganju zagrejte malo ulja i pržite ćufte dok ne dobiju zlatno-braon boju sa svih strana. Ostavite ih sa strane.
  5. Paradajz sos:
  6. U šerpi zagrejte maslinovo ulje i dodajte sitno iseckan crni luk. Pržite dok luk ne postane staklast.
  7. Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite još minut.
  8. Dodajte brašno i mešajte da se sve sjedini, pa zatim polako sipajte paradajz sok ili pire, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice.
  9. Dodajte šećer, lovorov list, so i biber. Kuvajte na srednjoj vatri dok sos ne počne da se zgušnjava, oko 10-15 minuta.
  10. Kada je sos gotov, vratite ćufte u šerpu i kuvajte ih u sosu još 15-20 minuta na laganoj vatri.
  11. Pire krompir:
  12. Ogulite krompir, isecite ga na kocke i kuvajte u slanoj vodi dok ne postane mekan (oko 20 minuta).
  13. Procedite krompir i vratite ga u šerpu. Dodajte puter i mleko, pa izgnječite dok ne dobijete glatki pire. Po potrebi dodajte još soli.
  14. Serviranje:
  15. Na tanjir stavite nekoliko ćufti sa paradajz sosom i uz to poslužite pire krompir. Po želji, možete dodati još malo svežeg peršuna kao dekoraciju.
  16. Prijatno!

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu