Recept za ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Sastojci
Za ćufte:
500 g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 jaje
3 kašike prezli
1 kašika sitno iseckanog peršuna
So i biber po ukusu
Malo ulja za prženje
Za paradajz sos:
500 ml paradajz soka ili pirea
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašika brašna
1 kašičica šećera
So i biber po ukusu
1 lovorov list
2 kašike maslinovog ulja
Za pire krompir:
1 kg krompira
50 g putera
100 ml mleka
So po ukusu
Priprema
Ćufte:
U veliku posudu stavite mleveno meso, iseckani crni luk, beli luk, jaje, prezle, peršun, so i biber. Sve dobro izmešajte rukama dok ne dobijete homogenu smesu.
Oblikujte smesu u male kuglice veličine oraha.
U tiganju zagrejte malo ulja i pržite ćufte dok ne dobiju zlatno-braon boju sa svih strana. Ostavite ih sa strane.
Paradajz sos:
U šerpi zagrejte maslinovo ulje i dodajte sitno iseckan crni luk. Pržite dok luk ne postane staklast.
Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite još minut.
Dodajte brašno i mešajte da se sve sjedini, pa zatim polako sipajte paradajz sok ili pire, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice.
Dodajte šećer, lovorov list, so i biber. Kuvajte na srednjoj vatri dok sos ne počne da se zgušnjava, oko 10-15 minuta.
Kada je sos gotov, vratite ćufte u šerpu i kuvajte ih u sosu još 15-20 minuta na laganoj vatri.
Pire krompir:
Ogulite krompir, isecite ga na kocke i kuvajte u slanoj vodi dok ne postane mekan (oko 20 minuta).
Procedite krompir i vratite ga u šerpu. Dodajte puter i mleko, pa izgnječite dok ne dobijete glatki pire. Po potrebi dodajte još soli.
Serviranje:
Na tanjir stavite nekoliko ćufti sa paradajz sosom i uz to poslužite pire krompir. Po želji, možete dodati još malo svežeg peršuna kao dekoraciju.
Prijatno!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!