Recept za pasulj sa rebarcima
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Sastojci
500g belog pasulja
500g dimljenih svinjskih rebara
2 glavice crnog luka, sitno iseckane
3 čena belog luka, sitno iseckana
2 šargarepe, isečene na kolutove
1 crvena paprika, isečena na trakice
2 lovorova lista
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica suvog začina (vegeta ili slično)
So i biber po ukusu
2-3 kašike ulja
1 kašika brašna
Svež peršun za dekoraciju
Priprema
Priprema pasulja:
Pasulj operite i stavite u veliku posudu sa vodom da odstoji preko noći. Ovaj korak je bitan da pasulj omekša i skrati vreme kuvanja.
Kuvanje pasulja:
Sutradan, pasulj ocedite i stavite u veliku šerpu sa svežom vodom.
Dodajte lovorove listove i kuvajte na srednjoj vatri dok pasulj ne omekša (oko 1-1.5 sat). Povremeno skidajte penu koja se stvara na površini.
Priprema mesa:
Dok se pasulj kuva, u drugoj šerpi zagrejte ulje na srednjoj vatri.
Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast.
Dodajte beli luk, šargarepu i papriku, pa pržite još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Dodajte dimljena rebarca i pržite ih zajedno sa povrćem nekoliko minuta da se blago zapeču.
Kombinovanje sastojaka:
Kada je pasulj omekšao, dodajte pržena rebarca i povrće u šerpu sa pasuljem.
Dodajte alevu papriku, suvi začin, so i biber po ukusu.
Kuvajte na laganoj vatri još 30 minuta, dok se svi ukusi ne sjedine.
Zgusnjavanje:
U malom tiganju zagrejte kašiku ulja i dodajte brašno.
Pržite brašno uz stalno mešanje dok ne postane zlatno-smeđe (zaprška).
Dodajte zapršku u šerpu sa pasuljem i dobro promešajte da se sve sjedini.
Kuvajte još 10 minuta da se jelo zgusne.
Serviranje:
Poslužite pasulj sa rebarcima topao, ukrašen seckanim svežim peršunom.
Po želji, poslužite uz svež hleb ili kukuruzne projice.
Uživajte u ukusnom pasulju sa rebarcima!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Glavna jela

Recept za jagnjetinu ispod sača

Teleći obrazi u crnom vinu sa pireom od paškanata – fine dining kod kuće 🍷

Punjene paprike u paradajz sosu – napuni, krčkaj i posluži domaći klasik 🍅🫑

🍗 Pileći file u sosu od pečuraka i senfa – Kremasto savršenstvo za gurmane

🥩 Sogan-dolma (punjeni crni luk)

Lazanje sa Piletinom i Šampinjonima u Bešamel Sosu