Recept za ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Sastojci
Za ćufte:
500 g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 jaje
3 kašike prezli
1 kašika sitno iseckanog peršuna
So i biber po ukusu
Malo ulja za prženje
Za paradajz sos:
500 ml paradajz soka ili pirea
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašika brašna
1 kašičica šećera
So i biber po ukusu
1 lovorov list
2 kašike maslinovog ulja
Za pire krompir:
1 kg krompira
50 g putera
100 ml mleka
So po ukusu
Priprema
Ćufte:
U veliku posudu stavite mleveno meso, iseckani crni luk, beli luk, jaje, prezle, peršun, so i biber. Sve dobro izmešajte rukama dok ne dobijete homogenu smesu.
Oblikujte smesu u male kuglice veličine oraha.
U tiganju zagrejte malo ulja i pržite ćufte dok ne dobiju zlatno-braon boju sa svih strana. Ostavite ih sa strane.
Paradajz sos:
U šerpi zagrejte maslinovo ulje i dodajte sitno iseckan crni luk. Pržite dok luk ne postane staklast.
Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite još minut.
Dodajte brašno i mešajte da se sve sjedini, pa zatim polako sipajte paradajz sok ili pire, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice.
Dodajte šećer, lovorov list, so i biber. Kuvajte na srednjoj vatri dok sos ne počne da se zgušnjava, oko 10-15 minuta.
Kada je sos gotov, vratite ćufte u šerpu i kuvajte ih u sosu još 15-20 minuta na laganoj vatri.
Pire krompir:
Ogulite krompir, isecite ga na kocke i kuvajte u slanoj vodi dok ne postane mekan (oko 20 minuta).
Procedite krompir i vratite ga u šerpu. Dodajte puter i mleko, pa izgnječite dok ne dobijete glatki pire. Po potrebi dodajte još soli.
Serviranje:
Na tanjir stavite nekoliko ćufti sa paradajz sosom i uz to poslužite pire krompir. Po želji, možete dodati još malo svežeg peršuna kao dekoraciju.
Prijatno!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Glavna jela

Recept za Sarajevski ćevap

Kremasti Rižoto sa Šparglama i Parmezanom

🍗 Sočni Pileći Medaljoni u Kremastom Sosu sa Pečurkama

🧀 Musaka od tikvica i sira (bez mesa) – slojevito, kremasto, zapečeno

Recept za punjenu belu vešalicu

🥒 Hrskave tikvice punjene sirom i piletinom – pečeno, a topi se u ustima 🍗🧀