Kremasti Gratinirani Krompir sa Sirom
Aktivno vreme: 20 minuta Vreme pečenja: 45 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 5 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Opis
Ovaj kremasti gratinirani krompir je savršeno jelo za porodične večere ili specijalne prilike. Kombinacija mekanog krompira, bogatog kremastog sosa i rastopljenog sira stvara neodoljiv obrok kojem niko neće odoleti.
Sastojci
1 kg krompira, isečenog na tanke kriške
200 ml pavlake za kuvanje
200 ml mleka
150 g rendanog kačkavalja
50 g parmezana (opciono)
2 čena belog luka, sitno seckana
2 kašike maslaca
So i biber po ukusu
Prstohvat muskatnog oraščića (opciono)
Svež peršun za dekoraciju
Priprema
1. Priprema krompira:
Operite i oljuštite krompir, a zatim ga isečite na tanke kriške (debljine oko 2-3 mm). Najlakše je koristiti mandolinu za ravnomerne kriške.
2. Priprema kremastog sosa:
U tiganju zagrejte maslac i propržite beli luk dok ne zamiriše. Dodajte pavlaku za kuvanje i mleko, pa začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Kuvajte na laganoj vatri dok se sastojci ne sjedine.
3. Sastavljanje jela:
U vatrostalnu posudu (podmazanu maslacem) slažite slojeve krompira, prelivajući svaki sloj kremastim sosom. Nakon svakog sloja, pospite malo rendanog kačkavalja. Nastavite dok ne potrošite sve sastojke.
4. Pečenje:
Prelijte preostali sos preko poslednjeg sloja krompira i pospite ostatkom kačkavalja i parmezana.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta, dok krompir ne omekša, a površina ne postane zlatno smeđa.
5. Serviranje:
Nakon pečenja, ostavite jelo da odmori 5-10 minuta pre serviranja. Poslužite toplo, ukrašeno svežim peršunom.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 280 kcal
Proteini: 8 g
Masti: 15 g
Ugljeni hidrati: 28 g
Savet
Za dodatni ukus, između slojeva krompira možete dodati iseckanu dimljenu slaninu ili šampinjone. Ovo jelo se odlično slaže uz svežu salatu.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!