Gurmanija.rs Logo

Sočni Pileći Bataci u Medeno-Limun Sosu

104 pregleda 13.02.2025 Ocena: N/A (0)

Aktivno vreme: 15 minuta Vreme pečenja: 30 minuta Ukupno vreme: 45 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela Sočni Pileći Bataci u Medeno-Limun Sosu
🍗 Sočni pileći bataci u medeno-limun sosu – slatko, osvežavajuće i neodoljivo! Hrskava spolja, sočna iznutra – ovo jelo morate probati! Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte u ukusu. ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #pilećibataci #sočnoimiriše #receptdana

Opis

Ovi sočni pileći bataci pečeni u medeno-limun sosu su prava eksplozija ukusa! Spoj slatkoće meda, osvežavajuće kiselosti limuna i aromatičnih začina daje ovom jelu savršen balans. Savršeno za porodični ručak ili laganu večeru.

Sastojci

Za piletinu:

6 pilećih bataka

1 kašičica soli

½ kašičice bibera

1 kašičica suvog origana

½ kašičice dimljene paprike

2 kašike maslinovog ulja

Za medeno-limun sos:

3 kašike meda

Sok i rendana korica 1 limuna

2 čena belog luka, sitno seckana

1 kašika soja sosa

½ kašičice senfa

1 kašika putera

Za serviranje:

Kuvani pirinač, pečeni krompir ili hrskava salata

Priprema

1. Priprema piletine:

Pileće batake posolite, pobiberite i pospite origanom i dimljenom paprikom.

U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite batake sa svih strana dok ne dobiju zlatnu boju (oko 5 minuta po strani).

2. Priprema sosa:

U maloj šerpici otopite puter, dodajte beli luk i kratko propržite.

Sipajte med, limunov sok i koricu, soja sos i senf. Kuvajte 2-3 minuta dok se ne sjedini.

3. Pečenje:

Prebacite batake u pleh i prelijte ih pripremljenim sosom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta, povremeno ih prelivajući sokovima iz pleha.

4. Serviranje:

Poslužite toplo uz pirinač, krompir ili salatu, prelivene preostalim sosom iz pleha.

Nutritivne vrednosti

Kalorije: 380 kcal

Proteini: 32 g

Masti: 18 g

Ugljeni hidrati: 20 g

Savet

Za dodatnu hrskavost, batake možete kratko zapeći na 220°C poslednjih 5 minuta pečenja.