Pečena Jagnjetina sa Prazilukom i Krompirom – Vaskršnji Ručak za Pamćenje

39 pregleda 20.04.2025 Ocena: N/A 🕒 30 min pripreme + 2.5 h pečenja ✅ Ukupno: 3 sata

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Pečena Jagnjetina sa Prazilukom i Krompirom – Vaskršnji Ručak za Pamćenje
Vaskršnja trpeza zaslužuje posebno jelo! Pečena jagnjetina sa prazilukom i krompirom – spoj tradicije i ukusa. #vaskrsnjirucak #jagnjetinazapečenja #gurmanija #porodičnatrapeza

Opis

Ovo jelo je savršen izbor za Vaskrs – sočna jagnjetina koja se topi u ustima, obogaćena aromatičnim prazilukom, krompirom i začinima. Sporo pečena, upija sve ukuse i donosi toplinu porodičnog okupljanja.

Sastojci

  • 🥩 1,5 kg jagnjetine (plećka ili rebra)
  • 🥔 1 kg krompira
  • 🧅 2 praziluka (beli i zeleni deo)
  • 🧄 5 čenova belog luka
  • 🫒 100 ml maslinovog ulja
  • 🧂 So, biber po ukusu
  • 🌿 Suvi začin (bosiljak, majčina dušica, ruzmarin)
  • 🍋 Sok od 1 limuna
  • 💧 150 ml supe ili vode

Priprema

  1. 1️⃣ Priprema mesa:
  2. Jagnjetinu operi i posuši. Natrljaj solju, biberom, belim lukom i začinima. Prelij limunovim sokom i ostavi da odstoji 30 minuta.
  3. 2️⃣ Povrće:
  4. Krompir oljušti i iseci na četvrtine. Praziluk očisti i iseci na kolutove. Pomešaj sa malo ulja, soli i začina.
  5. 3️⃣ Pečenje:
  6. U nauljenu zemljanu posudu poređaj povrće, preko toga stavi meso. Prelij supom ili vodom i pokrij folijom ili poklopcem.
  7. Peci na 180°C oko 2,5 sata. Pred kraj otkrij i zapeci još 20 minuta da meso dobije koricu.
  8. 4️⃣ Serviranje:
  9. Posluži uz sezonsku salatu i domaći hleb.

Nutritivne Vrednosti

🔥 Kalorije: 540 kcal
💪 Proteini: 38 g
🛢 Masti: 32 g
🥔 Ugljeni hidrati: 24 g

Saveti

Ako voliš jače začinjeno meso, u marinadu dodaj senf i kašičicu meda – da karamelizuje tokom pečenja.

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu