Kremasti Gratinirani Krompir sa Sirom
Aktivno vreme: 20 minuta Vreme pečenja: 45 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 5 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Opis
Ovaj kremasti gratinirani krompir je savršeno jelo za porodične večere ili specijalne prilike. Kombinacija mekanog krompira, bogatog kremastog sosa i rastopljenog sira stvara neodoljiv obrok kojem niko neće odoleti.
Sastojci
1 kg krompira, isečenog na tanke kriške
200 ml pavlake za kuvanje
200 ml mleka
150 g rendanog kačkavalja
50 g parmezana (opciono)
2 čena belog luka, sitno seckana
2 kašike maslaca
So i biber po ukusu
Prstohvat muskatnog oraščića (opciono)
Svež peršun za dekoraciju
Priprema
1. Priprema krompira:
Operite i oljuštite krompir, a zatim ga isečite na tanke kriške (debljine oko 2-3 mm). Najlakše je koristiti mandolinu za ravnomerne kriške.
2. Priprema kremastog sosa:
U tiganju zagrejte maslac i propržite beli luk dok ne zamiriše. Dodajte pavlaku za kuvanje i mleko, pa začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Kuvajte na laganoj vatri dok se sastojci ne sjedine.
3. Sastavljanje jela:
U vatrostalnu posudu (podmazanu maslacem) slažite slojeve krompira, prelivajući svaki sloj kremastim sosom. Nakon svakog sloja, pospite malo rendanog kačkavalja. Nastavite dok ne potrošite sve sastojke.
4. Pečenje:
Prelijte preostali sos preko poslednjeg sloja krompira i pospite ostatkom kačkavalja i parmezana.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta, dok krompir ne omekša, a površina ne postane zlatno smeđa.
5. Serviranje:
Nakon pečenja, ostavite jelo da odmori 5-10 minuta pre serviranja. Poslužite toplo, ukrašeno svežim peršunom.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 280 kcal
Proteini: 8 g
Masti: 15 g
Ugljeni hidrati: 28 g
Savet
Za dodatni ukus, između slojeva krompira možete dodati iseckanu dimljenu slaninu ili šampinjone. Ovo jelo se odlično slaže uz svežu salatu.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Glavna jela

Punjene Pileće Rolnice sa Slaninom i Sirom

🥘 Ćufte u bećar sosu – Domaća snaga u svakom zalogaju

🍠 Zapečeni batat sa sirom i belim lukom – mirisno, bez mesa, zasiti

Tornado Rolat sa Pilećim Filetom, Pestom i Povrćem

Recept za Mesni Rolat sa Punjenjem od Sira i Povrća

🥩 Sogan-dolma (punjeni crni luk)