Gurmanija.rs Logo

🄘 Ćufte u bećar sosu – Domaća snaga u svakom zalogaju

192 pregleda 14.04.2025 Ocena: N/A (0)

šŸ•’ 20 min pripreme + 30 min kuvanja āœ… Ukupno: 50 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela 🄘 Ćufte u bećar sosu – Domaća snaga u svakom zalogaju
Ćufte u domaćem bećar sosu – zlatna sredina između klasičnog i neodoljivog! Miris iz Å”erpe koji okuplja celu porodicu. šŸ² #gurmanija #ćuftesos #domacirucak #bećarsoulfood

Opis

Ovo nije običan ručak – ovo je topla poruka iz Å”erpe. Sočne domaće ćufte, kuvane u bogatom povrtnom sosu, zovu na hleb da se umače i tanjir da se obriÅ”e. Bećar sos, pun mirisa paprike i paradajza, daje ovom jelu poseban karakter. Prava trpeza – bez previÅ”e filozofije, a sa mnogo duÅ”e.

Sastojci

Za ćufte:

🄩 400 g mlevenog mesa (po izboru – junetina, ćuretina, ili meÅ”ano)

šŸ§… 1 manja glavica crnog luka (sitno rendana)

🄚 1 jaje

šŸ„„ 1 kaÅ”ika prezli

šŸ’§ Malo mineralne vode (za sočnost)

🌿 So, biber, suvi začin

šŸ«’ KaÅ”ičica senfa (tajni sastojak za puniji ukus)

Za bećar sos:

šŸ«‘ 2 crvene paprike (iseckane na trakice)

šŸ§… 1 glavica crnog luka

šŸ… 2 zrela paradajza (oljuÅ”tena i seckana) ili 150 ml pasiranog paradajza

šŸ§„ 2 čena belog luka

🌶 KaÅ”ičica aleve paprike

šŸ«’ 2 kaÅ”ike maslinovog ulja

🌿 So, biber, svež perŔun

Priprema

1ļøāƒ£ Ćufte:

U posudi sjedini sve sastojke za ćufte. Dobro izradi rukom da se sve lepo poveže. Ostaviti 10 minuta da odstoji, pa oblikovati kuglice srednje veličine.

2ļøāƒ£ Bećar sos:

Na ulju proprži luk i beli luk. Dodaj papriku i kratko dinstaj. Ubaci paradajz i začine. Krčkati dok ne zamiriŔe i sve lepo omekŔa.

3ļøāƒ£ Kuvanje:

U sos pažljivo ubaci ćufte. Poklopi i krčkaj na tihoj vatri 25–30 minuta. Ne meÅ”aj snažno – samo protresi Å”erpu s vremena na vreme.

4ļøāƒ£ Serviranje:

Pospi seckanim perÅ”unom i posluži uz pire krompir, palentu ili domaći hleb.

Nutritivne vrednosti

šŸ”„ Kalorije: 430 kcal

šŸ’Ŗ Proteini: 24 g

šŸ„” Ugljeni hidrati: 12 g

šŸ›¢ Masti: 28 g

Savet

Ako ti ćufte često pucaju – dodaj joÅ” malo prezli i nemoj ih previÅ”e okretati. Tajna je u strpljenju – kao i u svemu dobrom.