Recept za Mesni Rolat sa Punjenjem od Sira i Povrća
Kategorija: Glavna jela

draft
Sastojci
- Za rolat:
- 500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano sa svinjetinom)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckan)
- 2 čena belog luka (sitno seckana)
- 1 jaje
- 3 kašike prezli
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica sušenog timijana ili origana
- 1 kašika peršuna (sitno seckan)
- Za punjenje:
- 100 g rendanog kačkavalja ili krem sira (po izboru)
- 1 crvena paprika (isečena na trakice)
- 1 šargarepa (blanširana i isečena na trakice)
- 1 veća tikvica (isečena na tanke trakice ili kolutove)
- Po želji: listići spanaća ili blitve za dodatni sloj
- Za premazivanje:
- 2 kašike kečapa ili senfa (opciono)
- Svež peršun za dekoraciju
Priprema
- Priprema mesne smese:
- U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, crni luk, beli luk, jaje, prezle, so, biber, timijan i seckani peršun. Dobro sjedinite sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
- Priprema rolata:
- Na radnu površinu stavite komad plastične folije ili papir za pečenje. Na nju ravnomerno rasporedite smesu od mlevenog mesa, oblikujući pravougaonik debljine oko 1 cm.
- Dodavanje punjenja:
- Na meso ravnomerno rasporedite rendani sir (ili krem sir u tankim slojevima).
- Preko sira poredajte trakice paprike, šargarepe i tikvica, a po želji dodajte i listove spanaća ili blitve.
- Formiranje rolata:
- Pomoću folije ili papira za pečenje pažljivo uvijte meso u rolat, tako da punjenje ostane u sredini. Pripazite da krajevi budu dobro zatvoreni kako punjenje ne bi iscurilo tokom pečenja.
- Pečenje:
- Prebacite rolat u podmazan pleh. Premažite ga tankim slojem kečapa ili senfa (opciono) kako bi dobio lepu boju i dodatnu aromu.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta, ili dok rolat ne dobije zlatno-smeđu boju i bude dobro pečen iznutra.
- Serviranje:
- Kada je rolat gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što ga isečete.
- Poslužite ga isečenog na kolutove, uz prilog po želji – pire krompir, grilovano povrće ili svežu salatu.
- Evo ideje za ukusan Mesni Rolat koji možete prilagoditi prema svojim željama. Kombinovaćemo mleveno meso sa ukusnim punjenjem kako bismo dobili sočan, bogat obrok.
- Recept za Mesni Rolat sa Punjenjem od Sira i Povrća
- Sastojci:
- Za rolat:
- 500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano sa svinjetinom)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckan)
- 2 čena belog luka (sitno seckana)
- 1 jaje
- 3 kašike prezli
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica sušenog timijana ili origana
- 1 kašika peršuna (sitno seckan)
- Za punjenje:
- 100 g rendanog kačkavalja ili krem sira (po izboru)
- 1 crvena paprika (isečena na trakice)
- 1 šargarepa (blanširana i isečena na trakice)
- 1 veća tikvica (isečena na tanke trakice ili kolutove)
- Po želji: listići spanaća ili blitve za dodatni sloj
- Za premazivanje:
- 2 kašike kečapa ili senfa (opciono)
- Svež peršun za dekoraciju
- Uputstvo za pripremu:
- Priprema mesne smese:
- U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, crni luk, beli luk, jaje, prezle, so, biber, timijan i seckani peršun. Dobro sjedinite sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
- Priprema rolata:
- Na radnu površinu stavite komad plastične folije ili papir za pečenje. Na nju ravnomerno rasporedite smesu od mlevenog mesa, oblikujući pravougaonik debljine oko 1 cm.
- Dodavanje punjenja:
- Na meso ravnomerno rasporedite rendani sir (ili krem sir u tankim slojevima).
- Preko sira poredajte trakice paprike, šargarepe i tikvica, a po želji dodajte i listove spanaća ili blitve.
- Formiranje rolata:
- Pomoću folije ili papira za pečenje pažljivo uvijte meso u rolat, tako da punjenje ostane u sredini. Pripazite da krajevi budu dobro zatvoreni kako punjenje ne bi iscurilo tokom pečenja.
- Pečenje:
- Prebacite rolat u podmazan pleh. Premažite ga tankim slojem kečapa ili senfa (opciono) kako bi dobio lepu boju i dodatnu aromu.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta, ili dok rolat ne dobije zlatno-smeđu boju i bude dobro pečen iznutra.
- Serviranje:
- Kada je rolat gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što ga isečete.
- Poslužite ga isečenog na kolutove, uz prilog po želji – pire krompir, grilovano povrće ili svežu salatu.
- Ideje za varijacije:
- Dodajte slaninu: Pre punjenja, možete složiti tanke kriške slanine po površini mesa za dodatni ukus i sočnost.
- Punjenje sa pečurkama: Propržite sitno seckane pečurke sa lukom i dodajte kao sloj u punjenju.
- Začinske trave: Sveži bosiljak, origano ili ruzmarin mogu dodatno obogatiti aromu rolata.
- Nutritivna Vrednost po Parčetu (za 8 parčića):
- Kalorije: ~280 kcal
- Proteini: 20 g
- Ugljeni hidrati: 6 g
- Masti: 18 g
- Zasićene masti: 7 g
- Ovaj Mesni Rolat sa Punjenjem je veoma svestran – možete eksperimentisati sa različitim povrćem, sirevima i začinima. Rezultat je sočno, ukusno jelo koje možete poslužiti za ručak, večeru ili specijalne prilike!
- "Sočni mesni rolat punjen sirom i povrćem – pravi izbor za bogat i ukusan obrok! 🧀🍖 Sveži sastojci, savršeno pečen rolat i eksplozija ukusa u svakom zalogaju. Ko bi voleo parče? 😍 #MesniRolat #DomaćiRecept #SavršenRučak"
Ocenjivanje
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari Korisnika
Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!
Deljenje
Lajk
Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.
Broj lajkova: 0