Sočno Pečeno Pile sa Krompirom u Rerni
Aktivno vreme: 20 minuta Vreme pečenja: 90 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 50 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Opis
Pečeno pile sa krompirom je omiljeno jelo koje spaja bogat ukus sočnog mesa i hrskavog krompira. Savršeno za nedeljni ručak ili porodična okupljanja, ovo jelo se lako priprema, a rezultat je nezaboravan ukus.
Sastojci
1 celo pile (oko 1,5 kg)
1 kg krompira, isečenog na kriške
2 šargarepe, isečene na kolutove
1 glavica crnog luka, isečena na četvrtine
4 čena belog luka, sitno seckana
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica mlevene crvene paprike
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašičica suvog origana ili timijana
Sok od 1 limuna
100 ml pilećeg bujona ili vode
Sveži peršun za dekoraciju
Priprema
Priprema pileta:
Operite pile i dobro ga osušite papirnim ubrusom. Posolite unutrašnjost pileta i napunite ga četvrtinama luka.
U činiji pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, crvenu papriku, biber i origano. Ovom marinadom premažite celo pile spolja, pazeći da se začini ravnomerno rasporede.
Priprema povrća:
U velikoj činiji pomešajte krompir, šargarepu i beli luk. Prelijte povrće sa kašikom maslinovog ulja, posolite i pobiberite po ukusu, a zatim ih rasporedite u dublji pleh za pečenje.
Postavljanje pileta:
Stavite pile na sredinu pleha, preko povrća. Dodajte pileći bujon ili vodu u pleh kako bi meso ostalo sočno tokom pečenja.
Pečenje:
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 90 minuta. Na svakih 30 minuta, prelijte pile sokovima iz pleha kako biste dobili hrskavu i zlatnu koricu.
Nakon 90 minuta, proverite da li je pile pečeno probadanjem mesa – sokovi bi trebalo da budu bistri. Ako nije, nastavite pečenje još 10-15 minuta.
Odmor i serviranje:
Izvadite pile iz rerne i ostavite ga da odmori 10 minuta pre sečenja. Poslužite uz pečeno povrće, a po želji ukrasite svežim peršunom.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 450 kcal
Proteini: 40 g
Masti: 20 g
Ugljeni hidrati: 30 g
Savet
Za dodatni ukus, možete ubaciti nekoliko grančica ruzmarina u pleh tokom pečenja. Takođe, sokove iz pleha možete koristiti kao preliv za meso i povrće prilikom serviranja.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Glavna jela

🥕🥒 Zapečene povrćne pljeskavice – hrskave, lagane i bez mesa!

🍄 Punjene portobelo pečurke iz rerne – tope se u ustima, mirisne i moćne
 filled with a mixture of ground meat, rice, and spices. The s.webp)
Recept za punjene sarmice od zelja

Sarma sa kiselim kupusom i mesom

🍗 Pileći file u sosu od pečuraka i senfa – Kremasto savršenstvo za gurmane

🍆 Patlidžan punjen leblebijama i paradajzom (vegan)