Gurmanija.rs Logo

šŸ„ Punjene portobelo pečurke iz rerne – tope se u ustima, mirisne i moćne

214 pregleda 06.06.2025 Ocena: N/A (0)

šŸ•’ Aktivno: 15 min ā™Øļø Pečenje: 25 min āœ… Ukupno: 40 min

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela šŸ„ Punjene portobelo pečurke iz rerne – tope se u ustima, mirisne i moćne
šŸ„ Punjene portobelo pečurke – mirisne, meke, posne i zasitne kao jelo iz fine trpeze. šŸ”— Klik za recept! #gurmanija #glavnajela #portobelo #punjenepecurke #posnahrana #veganskiukus

Opis

Kad se veliki, mesnati Å”eÅ”iri portobela napune aromatičnim punjenjem i zapeku dok ne puste sokove – nastaje eksplozija ukusa. Sočno, posno, a zasitno kao pravo glavno jelo.

Sastojci

šŸ„ 4 velika portobelo Å”eÅ”ira (očistiti peteljke)

šŸ§… 1 crni luk, sitno seckan

šŸ§„ 2 čena belog luka, izgnječena

🌿 1 kaÅ”ičica timijana ili origana

šŸ«’ 3 kaÅ”ike maslinovog ulja

🄫 100 g pasiranog paradajza

🌾 3 kaŔike prezli

šŸ§‚ So i biber po ukusu

šŸŒ¶ļø Prstohvat ljute paprike (opciono)

🌱 Sveža mirođija ili perÅ”un za dekoraciju

Priprema

1ļøāƒ£ Zagrej rernu na 200°C. Portobela pečurke obriÅ”i ubrusom i izvadi im peteljke (sačuvaj ih).

2ļøāƒ£ Sitno iseckaj peteljke i prodinstaj ih na 1 kaÅ”ici ulja sa crnim i belim lukom, dok sve ne omekÅ”a i zamiriÅ”e.

3ļøāƒ£ Dodaj pasirani paradajz, so, biber, začine i ostavi da krčka 5 minuta da se ukusi povežu.

4ļøāƒ£ Skloni s ringle, umeÅ”aj prezle u fil – da upiju viÅ”ak tečnosti i dobiju kompaktnu teksturu.

5ļøāƒ£ Stavi Å”eÅ”ire pečurki u podmazan pleh, posoli ih blago iznutra i napuni filom.

6ļøāƒ£ Pokapaj maslinovim uljem preko svakog punjenja i stavi da se peče 20–25 minuta dok ivice pečurki ne dobiju tamniju nijansu.

7ļøāƒ£ Izvadi, pospi svežim perÅ”unom i posluži toplo, uz kriÅ”ku hleba ili salatu.

Nutritivne vrednosti

šŸ”„ Kalorije: 180 kcal

šŸž Ugljeni hidrati: 12 g

🄚 Proteini: 5 g

šŸ„‘ Masti: 11 g

Savet

Ako želiÅ” ā€žsirastuā€œ notu a i dalje postiÅ” – pospi punjenje kaÅ”ičicom nutritivnog kvasca pre pečenja. Daje bogat, slani ukus.