Sočno Pečeno Pile sa Krompirom u Rerni
Aktivno vreme: 20 minuta Vreme pečenja: 90 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 50 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela
Opis
Pečeno pile sa krompirom je omiljeno jelo koje spaja bogat ukus sočnog mesa i hrskavog krompira. Savršeno za nedeljni ručak ili porodična okupljanja, ovo jelo se lako priprema, a rezultat je nezaboravan ukus.
Sastojci
1 celo pile (oko 1,5 kg)
1 kg krompira, isečenog na kriške
2 šargarepe, isečene na kolutove
1 glavica crnog luka, isečena na četvrtine
4 čena belog luka, sitno seckana
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica mlevene crvene paprike
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašičica suvog origana ili timijana
Sok od 1 limuna
100 ml pilećeg bujona ili vode
Sveži peršun za dekoraciju
Priprema
Priprema pileta:
Operite pile i dobro ga osušite papirnim ubrusom. Posolite unutrašnjost pileta i napunite ga četvrtinama luka.
U činiji pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, crvenu papriku, biber i origano. Ovom marinadom premažite celo pile spolja, pazeći da se začini ravnomerno rasporede.
Priprema povrća:
U velikoj činiji pomešajte krompir, šargarepu i beli luk. Prelijte povrće sa kašikom maslinovog ulja, posolite i pobiberite po ukusu, a zatim ih rasporedite u dublji pleh za pečenje.
Postavljanje pileta:
Stavite pile na sredinu pleha, preko povrća. Dodajte pileći bujon ili vodu u pleh kako bi meso ostalo sočno tokom pečenja.
Pečenje:
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 90 minuta. Na svakih 30 minuta, prelijte pile sokovima iz pleha kako biste dobili hrskavu i zlatnu koricu.
Nakon 90 minuta, proverite da li je pile pečeno probadanjem mesa – sokovi bi trebalo da budu bistri. Ako nije, nastavite pečenje još 10-15 minuta.
Odmor i serviranje:
Izvadite pile iz rerne i ostavite ga da odmori 10 minuta pre sečenja. Poslužite uz pečeno povrće, a po želji ukrasite svežim peršunom.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 450 kcal
Proteini: 40 g
Masti: 20 g
Ugljeni hidrati: 30 g
Savet
Za dodatni ukus, možete ubaciti nekoliko grančica ruzmarina u pleh tokom pečenja. Takođe, sokove iz pleha možete koristiti kao preliv za meso i povrće prilikom serviranja.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
