Gurmanija.rs Logo

šŸ— Pileći file u sosu od pečuraka i senfa – Kremasto savrÅ”enstvo za gurmane

149 pregleda 05.04.2025 Ocena: N/A (0)

ā³ Vreme pripreme: šŸ•’ 15 minuta pripreme + 25 minuta kuvanja āœ… Ukupno: 40 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela šŸ— Pileći file u sosu od pečuraka i senfa – Kremasto savrÅ”enstvo za gurmane
Kremasto, mirisno i bogato! Pileći file u sosu od pečuraka i senfa je jelo koje spaja eleganciju i domaći ukus u jednom tanjiru. Pronađi recept i uživaj u svakom zalogaju! #gurmanija #pilećispecijalitet #sosodpečuraka #domaćakuvarica

Opis

Ovaj recept za pileći file u kremastom sosu od pečuraka i senfa je istovremeno sofisticiran i jednostavan za pripremu. SavrÅ”eno izbalansirani ukusi dimljenog senfa, svežih pečuraka i blage slatkoće pavlake čine ga omiljenim jelom na svakoj trpezi. Idealan za nedeljni ručak, ali dovoljno elegantan i za posebne prilike.

Sastojci

Za pileći file:

600 g pilećeg filea (belog mesa)

So i biber po ukusu

1 kaŔičica suŔenog timijana

1 kaŔičica dimljene paprike

2 kaŔike maslinovog ulja

Za sos:

250 g svežih Ŕampinjona

2 kaŔike maslinovog ulja

1 kaŔika biljnog putera (ili posnog margarina)

200 ml posne pavlake za kuvanje (ili biljne alternative)

1 kaÅ”ika senfa (dijon ili blagi domaći)

1 čen belog luka, sitno seckan

1 kaŔika soja sosa (opciono, za dubinu ukusa)

Prstohvat bibera

Prilog (opciono):

Kuvani pirinač, pire krompir ili zapečeni krompirići

Priprema

1ļøāƒ£ Priprema mesa:

Pileći file isecite na tanke Å”nicle. Posolite, pobiberite, pospite timijanom i dimljenom paprikom. U tiganju zagrejte ulje i propržite meso 3–4 minuta sa svake strane dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite sa strane i ostavite da odmori.

2ļøāƒ£ Priprema sosa:

U istom tiganju dodajte joÅ” malo ulja i puter, pa propržite beli luk 30 sekundi. Dodajte Å”ampinjone sečene na listiće. Dinstajte dok ne puste vodu i blago porumene.

3ļøāƒ£ Dodavanje kremaste baze:

Dodajte pavlaku, senf i soja sos. Lagano promeÅ”ajte da se sjedini. Kuvajte joÅ” 3–4 minuta dok se sos ne zgusne.

4ļøāƒ£ Spajanje:

Vratite piletinu u sos, smanjite vatru i kuvajte joÅ” 5 minuta da se ukusi sjedine.

5ļøāƒ£ Serviranje:

Poslužite uz prilog po izboru. Pospite svežim perŔunom ili vlaŔcem za dekoraciju.

Nutritivne vrednosti

šŸ”„ Kalorije: 360 kcal

šŸ’Ŗ Proteini: 35 g

šŸ„” Ugljeni hidrati: 8 g

šŸ›¢ Masti: 20 g

Savet

Ako želiŔ posniju verziju, koristi biljno mleko i pavlaku, a za joŔ jači ukus dodaj suŔeni bosiljak ili pečene orahe na kraju.

Ocenjivanje

Trenutna ocena: N/A (0 glasova)

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

JoÅ” nema komentara. Budite prvi!

Povratak na početnu