Gurmanija.rs Logo

Svečani Pečeni Svinjski File sa Povrćem i Sosom od Senfa

284 pregleda 08.12.2024 Ocena: N/A (0)

Aktivno vreme: 30 minuta Vreme pečenja: 35 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 5 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela Svečani Pečeni Svinjski File sa Povrćem i Sosom od Senfa
🍽️ Svečani nedeljni ručak – sočni svinjski file sa povrćem i sosom od senfa! Savršen recept za opušteno, ali posebno okupljanje za porodičnim stolom. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte! ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #receptdana #nedeljniručak #svinjskifile

Opis

Ovaj svečani ručak idealan je za nedelju kada želite da okupite porodicu i uživate u bogatom i ukusnom obroku. Sočni svinjski file, pečen sa aromatičnim povrćem i prelivan kremastim sosom od senfa, pravi je izbor za opušteno, ali posebno okupljanje.

Sastojci

Za meso:

1 kg svinjskog filea

3 čena belog luka, sitno seckana

2 kašike maslinovog ulja

1 kašičica suvog timijana

1 kašičica origana

So i biber po ukusu

Za povrće:

4 krompira, isečena na kocke

2 šargarepe, isečene na štapiće

1 crvena paprika, isečena na trakice

1 tikvica, isečena na kolutove

2 kašike maslinovog ulja

So i biber po ukusu

Za sos od senfa:

200 ml pavlake za kuvanje

1 kašika senfa (dijon ili običan)

1 kašičica meda

Sok od pola limuna

So i biber po ukusu

Priprema

Priprema mesa:

Svinjski file posolite, pobiberite i premažite maslinovim uljem. Utrljajte timijan, origano i beli luk u meso. Ostavite da se marinira 20 minuta.

Prženje i pečenje:

U tiganju zagrejte malo ulja i propržite file sa svih strana dok ne dobije zlatnu koricu (oko 5 minuta). Prebacite ga u pleh za pečenje.

Priprema povrća:

Pomešajte krompir, šargarepu, papriku i tikvice sa maslinovim uljem, solju i biberom. Rasporedite povrće oko filea u plehu.

Pečenje:

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta, dok meso ne bude potpuno pečeno, a povrće zlatno i mekano.

Priprema sosa:

U tiganju u kojem ste pržili file, sipajte pavlaku za kuvanje, senf, med i sok od limuna. Kuvajte na laganoj vatri 5 minuta dok se sos ne zgusne. Po potrebi dodajte so i biber.

Serviranje:

Isecite file na tanke šnite i poslužite uz pečeno povrće. Prelijte meso sosom od senfa i ukrasite svežim peršunom.

Nutritivne vrednosti

Kalorije: 450 kcal

Proteini: 35 g

Masti: 20 g

Ugljeni hidrati: 25 g

Savet

Ako želite dodatni ukus, u povrće dodajte grančice ruzmarina ili majčine dušice pre pečenja. Za sočniji file, nakon pečenja ga zamotajte u foliju i ostavite 10 minuta da odmori pre sečenja.

Ocenjivanje

Trenutna ocena: N/A (0 glasova)

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

Još nema komentara. Budite prvi!

Povratak na početnu