Svečani Pečeni Svinjski File sa Povrćem i Sosom od Senfa
Aktivno vreme: 30 minuta Vreme pečenja: 35 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 5 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela
.webp)
Opis
Ovaj svečani ručak idealan je za nedelju kada želite da okupite porodicu i uživate u bogatom i ukusnom obroku. Sočni svinjski file, pečen sa aromatičnim povrćem i prelivan kremastim sosom od senfa, pravi je izbor za opušteno, ali posebno okupljanje.
Sastojci
Za meso:
1 kg svinjskog filea
3 čena belog luka, sitno seckana
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica suvog timijana
1 kašičica origana
So i biber po ukusu
Za povrće:
4 krompira, isečena na kocke
2 šargarepe, isečene na štapiće
1 crvena paprika, isečena na trakice
1 tikvica, isečena na kolutove
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Za sos od senfa:
200 ml pavlake za kuvanje
1 kašika senfa (dijon ili običan)
1 kašičica meda
Sok od pola limuna
So i biber po ukusu
Priprema
Priprema mesa:
Svinjski file posolite, pobiberite i premažite maslinovim uljem. Utrljajte timijan, origano i beli luk u meso. Ostavite da se marinira 20 minuta.
Prženje i pečenje:
U tiganju zagrejte malo ulja i propržite file sa svih strana dok ne dobije zlatnu koricu (oko 5 minuta). Prebacite ga u pleh za pečenje.
Priprema povrća:
Pomešajte krompir, šargarepu, papriku i tikvice sa maslinovim uljem, solju i biberom. Rasporedite povrće oko filea u plehu.
Pečenje:
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta, dok meso ne bude potpuno pečeno, a povrće zlatno i mekano.
Priprema sosa:
U tiganju u kojem ste pržili file, sipajte pavlaku za kuvanje, senf, med i sok od limuna. Kuvajte na laganoj vatri 5 minuta dok se sos ne zgusne. Po potrebi dodajte so i biber.
Serviranje:
Isecite file na tanke šnite i poslužite uz pečeno povrće. Prelijte meso sosom od senfa i ukrasite svežim peršunom.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 450 kcal
Proteini: 35 g
Masti: 20 g
Ugljeni hidrati: 25 g
Savet
Ako želite dodatni ukus, u povrće dodajte grančice ruzmarina ili majčine dušice pre pečenja. Za sočniji file, nakon pečenja ga zamotajte u foliju i ostavite 10 minuta da odmori pre sečenja.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!