Filet Mignon u Sosu od Crnog Vina

98 pregleda 23.01.2025 Ocena: N/A Aktivno vreme: 25 minuta Ukupno vreme: 25 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Filet Mignon u Sosu od Crnog Vina
🥂 Filet Mignon u Sosu od Crnog Vina – luksuz na tanjiru! Savršeno sočno meso i bogati sos čine ovo jelo nezaboravnim. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i impresionirajte svoje goste! ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #filetmignon #luxuryfood #receptdana

Opis

Filet mignon je sinonim za luksuzan obrok. U kombinaciji sa bogatim sosom od crnog vina, ovo jelo odiše elegancijom i sofisticiranim ukusima. Savršen izbor za romantičnu večeru ili specijalne prilike.

Sastojci

  • Za meso:
  • 4 fileta mignona (po 200 g svaki)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike maslaca
  • So i sveže mleveni biber po ukusu
  • Grančica svežeg ruzmarina (opciono)
  • Za sos od crnog vina:
  • 200 ml suvog crnog vina
  • 100 ml goveđeg bujona
  • 1 manji crveni luk, sitno seckan
  • 1 čen belog luka, sitno seckan
  • 1 kašika maslaca
  • 1 kašičica šećera
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat svežeg timijana
  • Za dekoraciju:
  • Svež peršun ili ruzmarin

Priprema

  1. 1. Priprema fileta:
  2. Filete mignona izvadite iz frižidera 30 minuta pre pripreme kako bi dostigli sobnu temperaturu.
  3. Posolite i pobiberite meso sa obe strane.
  4. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte grančicu ruzmarina.
  5. Pržite filete 3-4 minuta sa svake strane za srednje pečen stepen (medium). Sklonite ih sa vatre i ostavite da odstoje pokriveni folijom.
  6. 2. Priprema sosa:
  7. U istom tiganju propržite crveni luk dok ne omekša. Dodajte beli luk i šećer, pa pržite još minut.
  8. Sipajte crno vino i kuvajte dok se količina tečnosti ne prepolovi. Dodajte goveđi bujon i prstohvat soli, pa kuvajte još 5 minuta dok sos ne postane gust.
  9. Umutite maslac u sos kako bi bio sjajan i bogat.
  10. 3. Serviranje:
  11. Na tanjir stavite filete mignona i prelijte ih sosom od crnog vina. Ukrasite svežim peršunom ili ruzmarinom.
  12. Poslužite uz kremasti pire krompir, pečeno povrće ili pirinač.

Nutritivne Vrednosti

🔥 Kalorije: 350 kcal
💪 Proteini: 30 g
🛢 Masti: 18 g
🥔 Ugljeni hidrati: 6 g

Saveti

Za dodatnu aromu, filete možete marinirati u maslinovom ulju, belom luku i začinskom bilju sat vremena pre pripreme.

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu