Lazanje sa Piletinom i Šampinjonima u Bešamel Sosu
Aktivno vreme pripreme: 30 minuta Vreme pečenja: 40-45 minuta Ukupno vreme: oko 1 sat i 15 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Opis
Lazanje su klasično italijansko jelo koje osvaja srca širom sveta, a ova varijanta sa piletinom i šampinjonima donosi blago kremastu i bogatu notu koja će vašem stolu dodati poseban šmek. Umesto klasične bolonjeze kombinacije, ovde se koristi sočna piletina u kombinaciji sa bešamel sosom, dok šampinjoni daju jelu puniji ukus. Idealno za specijalne prilike i ručkove sa porodicom ili prijateljima!
Sastojci
300 g pilećeg filea, sitno iseckanog
300 g svežih šampinjona, isečenih na listiće
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 češnja belog luka, sitno seckana
500 ml bešamel sosa (ili napravite domaći sos od mleka, brašna i putera)
150 g narendanog parmezana ili mocarele
200 g sira gauda, narendanog
250 g kora za lazanje
2 kašike maslinovog ulja
So, biber, i origano po ukusu
Prstohvat svežeg peršuna za dekoraciju
Priprema
Priprema fila: U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk. Pržite dok luk ne omekša i postane zlatno-žut. Dodajte piletinu i pržite dok meso ne postane belo i blago rumeno. Dodajte beli luk i šampinjone, pa nastavite da kuvate dok pečurke ne puste vodu i lepo omekšaju.
Dodavanje začina: Kada je fil gotov, začinite ga solju, biberom i origanom po ukusu. Ostavite sa strane da se malo prohladi.
Slaganje lazanja: U posudu za pečenje prvo nanesite tanki sloj bešamel sosa. Poređajte koru za lazanje, zatim dodajte deo fila od piletine i šampinjona. Preko fila nanesite malo bešamel sosa i pospite narendanim sirom (parmezan i gauda). Nastavite sa redovima dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa korom za lazanje i obilnim slojem bešamel sosa na vrhu.
Pečenje: Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Zatim skinite foliju, pospite preostalim sirom i pecite još 10-15 minuta, dok lazanje ne dobiju zlatno-braon koricu.
Serviranje: Izvadite iz rerne i ostavite da se malo prohlade pre serviranja. Pospite seckanim peršunom za dodatni sveži ukus.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 450 kcal
Proteini: 25 g
Masti: 20 g
Ugljeni hidrati: 40 g
Savet
Ako želite još kremastiju teksturu, možete dodati malo pavlake u bešamel sos. Za bogatiji ukus, piletinu možete marinirati sa malo limunovog soka i italijanskim začinima pre prženja.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Glavna jela

Leskovačka mućkalica iz rerne – zapeči meso i paprike pa sjedini u vatreni sos 🔥🥘

Recept za Novopazarski ćevap

🍗 Punjena piletina sa spanaćem i sirom – Sočna i kremasta iznutra

🍲 Domaći Gulaš od Junetine – Klasično Jelo na Kašiku

Kremasti Rižoto sa Šparglama i Parmezanom

Pohovana piletina u obliku zvezdica sa pire krompirom i povrćem