Lazanje sa Piletinom i Šampinjonima u Bešamel Sosu
Aktivno vreme pripreme: 30 minuta Vreme pečenja: 40-45 minuta Ukupno vreme: oko 1 sat i 15 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Opis
Lazanje su klasično italijansko jelo koje osvaja srca širom sveta, a ova varijanta sa piletinom i šampinjonima donosi blago kremastu i bogatu notu koja će vašem stolu dodati poseban šmek. Umesto klasične bolonjeze kombinacije, ovde se koristi sočna piletina u kombinaciji sa bešamel sosom, dok šampinjoni daju jelu puniji ukus. Idealno za specijalne prilike i ručkove sa porodicom ili prijateljima!
Sastojci
300 g pilećeg filea, sitno iseckanog
300 g svežih šampinjona, isečenih na listiće
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 češnja belog luka, sitno seckana
500 ml bešamel sosa (ili napravite domaći sos od mleka, brašna i putera)
150 g narendanog parmezana ili mocarele
200 g sira gauda, narendanog
250 g kora za lazanje
2 kašike maslinovog ulja
So, biber, i origano po ukusu
Prstohvat svežeg peršuna za dekoraciju
Priprema
Priprema fila: U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk. Pržite dok luk ne omekša i postane zlatno-žut. Dodajte piletinu i pržite dok meso ne postane belo i blago rumeno. Dodajte beli luk i šampinjone, pa nastavite da kuvate dok pečurke ne puste vodu i lepo omekšaju.
Dodavanje začina: Kada je fil gotov, začinite ga solju, biberom i origanom po ukusu. Ostavite sa strane da se malo prohladi.
Slaganje lazanja: U posudu za pečenje prvo nanesite tanki sloj bešamel sosa. Poređajte koru za lazanje, zatim dodajte deo fila od piletine i šampinjona. Preko fila nanesite malo bešamel sosa i pospite narendanim sirom (parmezan i gauda). Nastavite sa redovima dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa korom za lazanje i obilnim slojem bešamel sosa na vrhu.
Pečenje: Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Zatim skinite foliju, pospite preostalim sirom i pecite još 10-15 minuta, dok lazanje ne dobiju zlatno-braon koricu.
Serviranje: Izvadite iz rerne i ostavite da se malo prohlade pre serviranja. Pospite seckanim peršunom za dodatni sveži ukus.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 450 kcal
Proteini: 25 g
Masti: 20 g
Ugljeni hidrati: 40 g
Savet
Ako želite još kremastiju teksturu, možete dodati malo pavlake u bešamel sos. Za bogatiji ukus, piletinu možete marinirati sa malo limunovog soka i italijanskim začinima pre prženja.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!