Gurmanija.rs Logo

Recept za Sarajevski ćevap

339 pregleda 02.08.2024 Ocena: N/A (0)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Glavna jela

Slika jela Recept za Sarajevski ćevap
draft

Sastojci

Za ćevape:

500g mlevene junetine

250g mlevene jagnjetine

250g mlevene teletine

4 čena belog luka

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica soli

1/2 kašičice bibera

100ml mineralne vode

Za serviranje:

Lepinje

Seckani crni luk

Kajmak ili pavlaka (po želji)

Priprema

Priprema mesa:

U velikoj posudi pomešajte mlevenu junetinu, jagnjetinu i teletinu.

Dodajte sitno iseckani ili izgnječen beli luk, sodu bikarbonu, so i biber. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine.

Postepeno dodajte mineralnu vodu i mesite smesu dok ne postane kompaktna i glatka.

Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u frižideru da odstoji najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.

Formiranje ćevapa:

Izvadite meso iz frižidera i formirajte ćevape rukama ili uz pomoć mašine za oblikovanje.

Ćevapi treba da budu dugački oko 7-8 cm i debljine oko 1.5 cm.

Pečenje:

Zagrejte roštilj ili tiganj na srednje visoku temperaturu.

Pecite ćevape 4-5 minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu, zlatno-smeđu boju i dok se ne ispeku do kraja.

Tokom pečenja, povremeno ih premažite sa malo ulja ili masnoće.

Serviranje:

Lepinje prerežite na pola i zagrejte ih na roštilju ili tiganju dok ne postanu tople i hrskave.

Poslužite ćevape u lepinji sa seckanim crnim lukom i, po želji, kajmakom ili pavlakom.

Uživajte u autentičnom ukusu Sarajevskog ćevapa!