Gurmanija.rs Logo

Krem supa od bundeve

298 pregleda 29.09.2024 Ocena: N/A (0)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Supe i Čorbe

Slika jela Krem supa od bundeve
draft

Sastojci

1 kg bundeve (isečena na kocke)

1 veliki crni luk (iseckan)

2 čena belog luka (sitno iseckana)

2 krompira (oljuštena i isečena na kocke)

1 šargarepa (isečena na kolutove)

1 l povrtnog bujona ili vode

200 ml neutralne pavlake za kuvanje

2 kašike maslinovog ulja

So i biber po ukusu

Prstohvat mlevenog muskatnog oraščića (opciono)

1 kašičica svežeg timijana (ili sušenog)

Sok od pola limuna

Semenke bundeve i malo maslinovog ulja za dekoraciju

Priprema

Priprema povrća:

U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje i propržite crni luk i beli luk dok ne postanu staklasti (oko 5 minuta).

Dodajte kocke bundeve, krompir i šargarepu, pa sve zajedno propržite još 5 minuta.

Kuvanje:

Dodajte povrtni bujon ili vodu u lonac, dodajte timijan, so i biber. Kuvajte na srednjoj vatri 25-30 minuta ili dok povrće ne omekša.

Blendiranje:

Kada je povrće skuvano, sklonite lonac sa šporeta i pomoću štapnog miksera izblendajte supu dok ne postane potpuno glatka i kremasta.

Dodajte pavlaku za kuvanje i muskatni oraščić, pa ponovo promešajte i kuvajte još 5 minuta na laganoj vatri.

Završni koraci:

Dodajte sok od limuna i još jednom probajte supu da proverite ukus. Po potrebi dodajte još soli ili bibera.

Serviranje:

Sipajte krem supu u tanjire, ukrasite sa nekoliko kapi maslinovog ulja, pospite pečenim semenjkama bundeve i po želji dodajte listić svežeg timijana.

Nutritivne vrednosti po porciji:

Kalorije: 250 kcal

Proteini: 5 g

Masti: 15 g (uglavnom iz maslinovog ulja i pavlake)

Ugljeni hidrati: 25 g

Vlakna: 5 g

Vitamin A: Visok sadržaj (dobar za imunitet i vid)

Vitamin C: Značajna količina (podstiče zdravlje kože i jača imunitet)