Gurmanija.rs Logo

Zelena Čorba od Brokolija i Spanaća sa Prelivom od Pavlake

219 pregleda 22.11.2024 Ocena: N/A (0)

Aktivno vreme pripreme: 15 minuta Vreme kuvanja: 15 minuta Ukupno vreme: 30 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Supe i Čorbe

Slika jela Zelena Čorba od Brokolija i Spanaća sa Prelivom od Pavlake
🥦 Zelena čorba od brokolija i spanaća – kremasto savršenstvo na tanjiru! 🥬🍋 Uz bogat ukus i luksuznu dekoraciju pavlakom, ova čorba je pravi hit na svakoj trpezi. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i unesite svežinu u svoj obrok! 🥣✨ 🔗 Kliknite za recept i uživajte u svakom zalogaju! #gurmanija #zelenacorba #receptdana #zdravahrana

Opis

Ova kremasta zelena čorba od brokolija i spanaća prava je eksplozija zdravlja i ukusa. Glatka, bogata i prelepo dekorisana pavlakom, savršeno je jelo za one koji žele lagani, ali luksuzni obrok. Idealan je izbor za predjelo ili kao lagana večera uz tostirani hleb.

Sastojci

1 glavica brokolija (oko 300 g), iseckana na cvetove

200 g svežeg spanaća

1 srednja glavica crnog luka, sitno seckana

2 čena belog luka, sitno seckana

1 srednji krompir, isečen na kockice

750 ml povrtnog bujona (ili vode)

200 ml pavlake za kuvanje (+ 2 kašike za dekoraciju)

2 kašike maslinovog ulja

So i biber po ukusu

Prstohvat muškatnog oraščića (opciono)

Sok od pola limuna (po želji)

Priprema

Priprema povrća:

U dubljem loncu zagrejte maslinovo ulje i propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti.

Dodajte krompir i pržite još 2-3 minuta.

Dodavanje brokolija i spanaća:

Dodajte brokoli i povrtni bujon, pa kuvajte na srednjoj temperaturi oko 10 minuta, dok brokoli i krompir ne omekšaju.

Na kraju dodajte spanać i kuvajte još 2-3 minuta, dok spanać ne uvene.

Blendiranje:

Kada je povrće kuvano, uklonite lonac sa šporeta i uz pomoć štapnog miksera ili blendera izblendajte čorbu dok ne postane glatka i kremasta.

Dodavanje pavlake:

Vratite čorbu na laganu vatru i dodajte pavlaku za kuvanje. Po želji dodajte prstohvat muškatnog oraščića i sok od limuna za dodatnu svežinu. Posolite i pobiberite po ukusu.

Dekoracija:

Servirajte čorbu u tanjire i prelijte pavlakom u obliku spirale ili umetničkih linija za ekskluzivan izgled. Po želji, pospite listićima svežeg peršuna ili kockicama tostiranog hleba.

Nutritivne vrednosti

Kalorije: 180 kcal

Proteini: 5 g

Masti: 10 g

Ugljeni hidrati: 15 g

Savet

Ako želite bogatiji ukus, u čorbu možete dodati parmezan ili malo plavog sira. Za vegansku varijantu, pavlaku možete zameniti biljnim mlekom poput kokosovog ili bademovog.

Ocenjivanje

Trenutna ocena: N/A (0 glasova)

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

Još nema komentara. Budite prvi!

Povratak na početnu