Zelena Čorba od Brokolija i Spanaća sa Prelivom od Pavlake
Aktivno vreme pripreme: 15 minuta Vreme kuvanja: 15 minuta Ukupno vreme: 30 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Supe i Čorbe
Opis
Ova kremasta zelena čorba od brokolija i spanaća prava je eksplozija zdravlja i ukusa. Glatka, bogata i prelepo dekorisana pavlakom, savršeno je jelo za one koji žele lagani, ali luksuzni obrok. Idealan je izbor za predjelo ili kao lagana večera uz tostirani hleb.
Sastojci
1 glavica brokolija (oko 300 g), iseckana na cvetove
200 g svežeg spanaća
1 srednja glavica crnog luka, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
1 srednji krompir, isečen na kockice
750 ml povrtnog bujona (ili vode)
200 ml pavlake za kuvanje (+ 2 kašike za dekoraciju)
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Prstohvat muškatnog oraščića (opciono)
Sok od pola limuna (po želji)
Priprema
Priprema povrća:
U dubljem loncu zagrejte maslinovo ulje i propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
Dodajte krompir i pržite još 2-3 minuta.
Dodavanje brokolija i spanaća:
Dodajte brokoli i povrtni bujon, pa kuvajte na srednjoj temperaturi oko 10 minuta, dok brokoli i krompir ne omekšaju.
Na kraju dodajte spanać i kuvajte još 2-3 minuta, dok spanać ne uvene.
Blendiranje:
Kada je povrće kuvano, uklonite lonac sa šporeta i uz pomoć štapnog miksera ili blendera izblendajte čorbu dok ne postane glatka i kremasta.
Dodavanje pavlake:
Vratite čorbu na laganu vatru i dodajte pavlaku za kuvanje. Po želji dodajte prstohvat muškatnog oraščića i sok od limuna za dodatnu svežinu. Posolite i pobiberite po ukusu.
Dekoracija:
Servirajte čorbu u tanjire i prelijte pavlakom u obliku spirale ili umetničkih linija za ekskluzivan izgled. Po želji, pospite listićima svežeg peršuna ili kockicama tostiranog hleba.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 180 kcal
Proteini: 5 g
Masti: 10 g
Ugljeni hidrati: 15 g
Savet
Ako želite bogatiji ukus, u čorbu možete dodati parmezan ili malo plavog sira. Za vegansku varijantu, pavlaku možete zameniti biljnim mlekom poput kokosovog ili bademovog.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
