Recept za Srpsku Pastu sa Slaninicom

117 pregleda 07.09.2024 Ocena: N/A

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Pite i Testa

Recept za Srpsku Pastu sa Slaninicom
draft

Sastojci

  • 300 g testenine (špageti, makaroni ili fusili)
  • 200 g dimljene slanine (iseckane na trakice)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 2 čena belog luka (sitno seckana)
  • 2 paradajza (iseckana na kockice) ili 200 ml paradajz soka
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 50 g parmezana (narendanog)
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun ili bosiljak za dekoraciju (opciono)

Priprema

  1. Priprema testenine:
  2. U velikoj šerpi zagrejte vodu do ključanja, dodajte so i skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju (obično 8-10 minuta za al dente).
  3. Ocedite testeninu i sačuvajte malo vode od kuvanja (oko 50 ml) da biste je dodali u sos ako je potrebno.
  4. Prženje slanine i povrća:
  5. U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
  6. Dodajte seckanu slaninicu i pržite dok ne postane hrskava (oko 5-7 minuta). Izvadite je iz tiganja i ostavite sa strane.
  7. U isti tiganj dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.
  8. Dodajte beli luk i pržite još 1 minut, pazeći da ne izgori.
  9. Dodavanje paradajza:
  10. Dodajte seckani paradajz ili paradajz sok u tiganj. Kuvajte nekoliko minuta dok paradajz ne omekša i ne počne da se raspada.
  11. Vratite prženu slaninu u tiganj i kuvajte još 2-3 minuta, dok se svi ukusi ne sjedine.
  12. Dodavanje pavlake i začina:
  13. Dodajte pavlaku za kuvanje, so i biber po ukusu, i dobro promešajte. Kuvajte još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.
  14. Ako je sos previše gust, dodajte malo sačuvane vode od kuvanja testenine.
  15. Spajanje testenine i sosa:
  16. Dodajte skuvanu testeninu u tiganj sa sosom i dobro promešajte da se pasta ravnomerno obloži sosom.
  17. Serviranje:
  18. Pastu poslužite toplu, posutu narendanim parmezanom i ukrašenu svežim peršunom ili bosiljkom po želji.
  19. Prijatno!

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu