Gurmanija.rs Logo

Recept za Srpsku Pastu sa Slaninicom

196 pregleda 07.09.2024 Ocena: N/A (0)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Pite i Testa

Slika jela Recept za Srpsku Pastu sa Slaninicom
draft

Sastojci

300 g testenine (špageti, makaroni ili fusili)

200 g dimljene slanine (iseckane na trakice)

1 glavica crnog luka (sitno seckana)

2 čena belog luka (sitno seckana)

2 paradajza (iseckana na kockice) ili 200 ml paradajz soka

100 ml pavlake za kuvanje

1 kašika maslinovog ulja

50 g parmezana (narendanog)

So i biber po ukusu

Svež peršun ili bosiljak za dekoraciju (opciono)

Priprema

Priprema testenine:

U velikoj šerpi zagrejte vodu do ključanja, dodajte so i skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju (obično 8-10 minuta za al dente).

Ocedite testeninu i sačuvajte malo vode od kuvanja (oko 50 ml) da biste je dodali u sos ako je potrebno.

Prženje slanine i povrća:

U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.

Dodajte seckanu slaninicu i pržite dok ne postane hrskava (oko 5-7 minuta). Izvadite je iz tiganja i ostavite sa strane.

U isti tiganj dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.

Dodajte beli luk i pržite još 1 minut, pazeći da ne izgori.

Dodavanje paradajza:

Dodajte seckani paradajz ili paradajz sok u tiganj. Kuvajte nekoliko minuta dok paradajz ne omekša i ne počne da se raspada.

Vratite prženu slaninu u tiganj i kuvajte još 2-3 minuta, dok se svi ukusi ne sjedine.

Dodavanje pavlake i začina:

Dodajte pavlaku za kuvanje, so i biber po ukusu, i dobro promešajte. Kuvajte još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.

Ako je sos previše gust, dodajte malo sačuvane vode od kuvanja testenine.

Spajanje testenine i sosa:

Dodajte skuvanu testeninu u tiganj sa sosom i dobro promešajte da se pasta ravnomerno obloži sosom.

Serviranje:

Pastu poslužite toplu, posutu narendanim parmezanom i ukrašenu svežim peršunom ili bosiljkom po želji.

Prijatno!