Recept za Kolač Indijaner
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert

Sastojci
Za biskvit:
4 jaja
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
100 g brašna
1 kašika kakao praha
1/2 kašičice praška za pecivo
Za fil:
4 belanca
200 g šećera
100 ml vode
1 kašičica soka od limuna
Za čokoladni preliv:
200 g tamne čokolade
2 kašike ulja ili 50 g maslaca
Priprema
Priprema biskvita:
Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalup za mafine ili pleh sa modlicama obložen papirom za pečenje.
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom mikserom na visokoj brzini dok smesa ne postane svetla i penasta (oko 5-7 minuta).
U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo.
Postepeno dodajte mešavinu suvih sastojaka u smesu sa jajima, lagano mešajući spatulom ili varjačom dok se sve ne sjedini.
Sipajte smesu u kalup za mafine ili pleh, popunjavajući ih do polovine.
Pecite biskvit u prethodno zagrejanoj rerni oko 10-12 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
Ostavite biskvit da se ohladi.
Priprema fila:
U šerpi pomešajte šećer i vodu i zagrejte na srednjoj vatri dok ne počne da ključa. Kuvajte sirup oko 5 minuta, dok se ne zgusne (dok ne dostigne temperaturu od oko 115°C, ako imate termometar za šećer).
Umutite belanca sa kašičicom soka od limuna dok ne postanu penasta.
Polako, uz stalno mešanje, sipajte vruć šećerni sirup u belanca. Nastavite da mutite na visokoj brzini dok ne dobijete čvrst, sjajan fil (oko 5-7 minuta).
Sastavljanje kolača:
Na svaku ohlađenu biskvitnu osnovu nanesite veliku kašiku fila, formirajući visok špicasti oblik.
Ostavite kolače da se fil stegne i osuši na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
Priprema čokoladnog preliva:
Otopite tamnu čokoladu sa uljem ili maslacem na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (proveravajte svakih 15 sekundi da se ne pregreje).
Prelijte svaki kolač otopljenom čokoladom ili ih umočite, pazeći da se fil lepo premaže.
Hlađenje i serviranje:
Kolače ostavite u frižideru da se čokolada stegne, a zatim ih poslužite hladne.
Prijatno!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!