Čokoladna Torta sa Svežim Jagodama
Aktivno vreme: 40 minuta Vreme hlađenja: 2 sata Ukupno vreme: 2 sata i 40 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert

Opis
Ova torta je prava poslastica za ljubitelje čokolade i voća. Kombinacija sočnog čokoladnog biskvita, kremastog fila i svežih jagoda čini je savršenom za sve prilike, od rođendana do romantičnih večeri.
Sastojci
Za biskvit:
200 g brašna
50 g kakao praha
1 kesica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
200 g šećera
2 jaja
200 ml mleka
100 ml ulja
100 ml tople vode
1 kašičica vanilin šećera
Za fil:
300 g svežih jagoda, isečenih na polovine
200 g crne čokolade
200 ml slatke pavlake
50 g putera
Za glazuru:
150 g crne čokolade
100 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
Sveže jagode
Listići sveže nane (opciono)
Priprema
Priprema biskvita:
U činiji pomešajte suve sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i šećer.
Dodajte jaja, mleko, ulje i vanilin šećer, pa dobro umutite mikserom. Na kraju, postepeno dodajte toplu vodu i nastavite da mutite dok ne dobijete glatku smesu.
Smesu sipajte u okrugli kalup (prečnik 24 cm) obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi, a zatim ga presepite na dva dela.
Priprema fila:
U šerpici zagrejte slatku pavlaku, dodajte čokoladu i puter, pa mešajte dok ne dobijete glatku kremu. Ostavite fil da se malo prohladi kako bi se zgusnuo.
Na donji sloj biskvita rasporedite polovinu čokoladnog fila, a zatim poređajte isečene jagode. Pokrijte jagode preostalim filom i stavite gornji sloj biskvita.
Priprema glazure:
Zagrejte slatku pavlaku, dodajte čokoladu i mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Prelijte tortu glazurom i ravnomerno je rasporedite.
Dekoracija:
Dekorišite tortu svežim jagodama i, po želji, listićima nane. Ostavite tortu u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 380 kcal
Proteini: 6 g
Masti: 20 g
Ugljeni hidrati: 45 g
Savet
Za dodatni osvežavajući ukus, pre serviranja, prelijte tortu sa malo sirupa od jagoda ili limuna.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!