Recept za Rafaello Tortu
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert
Sastojci
Sastojci:
Za kore:
6 belanaca
200 g šećera
150 g mlevenih badema (ili lešnika)
100 g kokosovog brašna
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Za krem:
6 žumanaca
150 g šećera
500 ml mleka
1 kesica vanilin šećera
3 kašike gustina (ili brašna)
200 g maslaca (sobne temperature)
150 g bele čokolade (otopljene)
100 g kokosovog brašna
Za dekoraciju:
100 g bele čokolade (za rendanje ili topljenje)
Kokosovo brašno
Celih badema (prepečenih)
Rafaello kuglice (opciono)
Priprema
Priprema kore:
Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer. Nastavite da mutite dok se šećer potpuno ne rastopi.
Dodajte mlevene bademe, kokosovo brašno, brašno i prašak za pecivo. Lagano promešajte spatulom dok se sastojci ne sjedine.
Smesu podelite na dva dela i pecite dve kore u okruglom kalupu (prečnika 24 cm) obloženom papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok kore ne dobiju zlatnu boju.
Ostavite kore da se potpuno ohlade.
Priprema krema:
U šerpi zagrejte 400 ml mleka sa vanilin šećerom do ključanja.
U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom i gustinom (ili brašnom) i dodajte preostalih 100 ml mleka, pa dobro promešajte.
Sipajte smesu žumanaca u kipuće mleko, stalno mešajući, i kuvajte na laganoj vatri dok se krem ne zgusne (oko 5 minuta).
Sklonite krem sa vatre i ostavite da se ohladi.
Umutite maslac sa otopljenom belom čokoladom, pa dodajte ohlađeni krem od žumanaca i dobro izmešajte.
Na kraju, umešajte kokosovo brašno.
Sastavljanje torte:
Na prvu koru stavite polovinu pripremljenog krema i ravnomerno rasporedite.
Prekrijte drugom korom i premažite je ostatkom krema, uključujući stranice torte.
Dekoracija:
Torta pospite kokosovim brašnom po vrhu i stranama.
Ukrasite rendanom belom čokoladom, celim bademima i Rafaello kuglicama po želji.
Hlađenje:
Ostavite tortu u frižideru da se ohladi najmanje 2-3 sata pre serviranja, kako bi se ukusi lepo proželi.
Prijatno!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Dezert
🍑🫐 Topli crumble od breskve i borovnice sa bademom
Recept za Voćni Kup sa Kremom
🍫🥥 Čokoladni kolač sa kokosom
🍒 Kremasti kolač sa pudingom i višnjama – bez miksera, bez stresa, gotov za tren
Recept za Puding od Vanile i Bele Čokolade
🍓 Rustični kolač sa jagodama i kukuruznim brašnom – letnja bajka iz rerne
