Recept za Rafaello Tortu
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert

Sastojci
Sastojci:
Za kore:
6 belanaca
200 g šećera
150 g mlevenih badema (ili lešnika)
100 g kokosovog brašna
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Za krem:
6 žumanaca
150 g šećera
500 ml mleka
1 kesica vanilin šećera
3 kašike gustina (ili brašna)
200 g maslaca (sobne temperature)
150 g bele čokolade (otopljene)
100 g kokosovog brašna
Za dekoraciju:
100 g bele čokolade (za rendanje ili topljenje)
Kokosovo brašno
Celih badema (prepečenih)
Rafaello kuglice (opciono)
Priprema
Priprema kore:
Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer. Nastavite da mutite dok se šećer potpuno ne rastopi.
Dodajte mlevene bademe, kokosovo brašno, brašno i prašak za pecivo. Lagano promešajte spatulom dok se sastojci ne sjedine.
Smesu podelite na dva dela i pecite dve kore u okruglom kalupu (prečnika 24 cm) obloženom papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok kore ne dobiju zlatnu boju.
Ostavite kore da se potpuno ohlade.
Priprema krema:
U šerpi zagrejte 400 ml mleka sa vanilin šećerom do ključanja.
U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom i gustinom (ili brašnom) i dodajte preostalih 100 ml mleka, pa dobro promešajte.
Sipajte smesu žumanaca u kipuće mleko, stalno mešajući, i kuvajte na laganoj vatri dok se krem ne zgusne (oko 5 minuta).
Sklonite krem sa vatre i ostavite da se ohladi.
Umutite maslac sa otopljenom belom čokoladom, pa dodajte ohlađeni krem od žumanaca i dobro izmešajte.
Na kraju, umešajte kokosovo brašno.
Sastavljanje torte:
Na prvu koru stavite polovinu pripremljenog krema i ravnomerno rasporedite.
Prekrijte drugom korom i premažite je ostatkom krema, uključujući stranice torte.
Dekoracija:
Torta pospite kokosovim brašnom po vrhu i stranama.
Ukrasite rendanom belom čokoladom, celim bademima i Rafaello kuglicama po želji.
Hlađenje:
Ostavite tortu u frižideru da se ohladi najmanje 2-3 sata pre serviranja, kako bi se ukusi lepo proželi.
Prijatno!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!