Gurmanija.rs Logo

Recept za Cezar salatu

221 pregleda 23.08.2024 Ocena: N/A (0)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Salate

Slika jela Recept za Cezar salatu
draft

Sastojci

Za salatu:

1 glavica romana ili iceberg salate

2 pileća fileta

4-6 kriški hleba za krutone

50 g parmezana (narendan ili u listićima)

Maslinovo ulje

So i biber po ukusu

Za dresing:

1 čen belog luka (sitno seckan)

4 fileta inćuna (opciono, sitno seckani)

1 kašika senfa (Dijon)

1 kašika Worcestershire sosa

1 kašika svežeg soka od limuna

1 kašika belog vinskog sirćeta

1 žumance (opciono)

100 ml maslinovog ulja

50 g narendanog parmezana

So i biber po ukusu

Priprema

Priprema piletine:

Pileće filete posolite i pobiberite po ukusu.

Zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju i ispržite pileće filete dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i budu skroz pečeni (oko 5-7 minuta sa svake strane).

Kad su fileti gotovi, izvadite ih iz tiganja i ostavite da se malo ohlade, a zatim ih isecite na tanke trake.

Priprema krutona:

Kriške hleba isecite na kockice.

U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i propržite kockice hleba dok ne postanu hrskave i zlatne. Možete ih posoliti i posuti sa malo belog luka u prahu za dodatni ukus.

Priprema dresinga:

U manjoj posudi pomešajte seckani beli luk, inćune, senf, Worcestershire sos, sok od limuna, sirće i žumance (ako koristite).

Postepeno dodajte maslinovo ulje, neprestano mešajući da dobijete kremasti dresing.

Dodajte parmezan i začinite solju i biberom po ukusu.

Sastavljanje salate:

Operite i osušite listove salate, pa ih iscepajte na manje komade.

U velikoj činiji, pomešajte salatu sa dresingom, pazeći da svi listovi budu ravnomerno prekriveni.

Dodajte ispržene pileće trakice, krutone i narendani parmezan.

Lagano promešajte salatu kako bi se svi sastojci sjedinili.

Serviranje:

Cezar salatu poslužite odmah, dok su krutoni još hrskavi, a piletina topla.

Prijatno!