🥗 Šopska salata – Tradicionalno osveženje iz regiona
🕒 10 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Salate

Opis
Šopska salata je pravi klasik balkanske kuhinje. Ova osvežavajuća salata od paradajza, krastavaca, paprike, luka i sira savršeno se uklapa uz gotovo svako glavno jelo. Jednostavna je, ali puna ukusa i boja, baš kako tradicija nalaže.
Sastojci
🍅 2 zrela paradajza
🥒 1 svež krastavac
🫑 1 zelena paprika
🧅 1 manja glavica crnog luka
🧂 So po ukusu
🫒 Maslinovo ulje – 2 kašike
🍋 Sirće ili limunov sok – 1 kašika
🧀 150 g sitno rendanog belog sira (feta ili domaći slani sir)
🌿 Svež peršun (po želji)
Priprema
1️⃣ Operi i naseckaj paradajz, krastavac i papriku na kockice ili kolutove.
2️⃣ Luk iseckaj na tanke polumesece.
3️⃣ Sve povrće stavi u činiju, posoli, dodaj ulje i sirće (ili limun).
4️⃣ Dobro promešaj, a zatim preko salate pospi rendani sir.
5️⃣ Po želji, dodaj sitno seckani peršun za dodatnu svežinu.
Nutritivne vrednosti
🔥 Kalorije: 180 kcal
🥦 Ugljeni hidrati: 8 g
🧀 Proteini: 7 g
🛢 Masti: 14 g
Savet
Ako voliš jači ukus, koristi stari sir. A za laganiju varijantu – koristi mladi sir ili tofu za posnu verziju!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Salate

🥗 Letnja salata sa lubenicom, fetom i rukolom

🥗 Hrskava salata sa pečenim batatom i leblebijama – Zdravo i posno!

🥗🍊 Salata od narandže i komorača sa maslinama i bademom

Recept za Belolučane Paprike sa Belim Lukom

🥗 Salata sa pečenim tikvicama, kinoom i limun-dresingom – lagano, osvežavajuće i zasitno

🥑🍅 Salata od leblebija, avokada i paradajza (tahini–limun preliv)