Recept za Kotorsku krempitu

112 pregleda 16.08.2024 Ocena: N/A

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Dezert

Recept za Kotorsku krempitu
draft

Sastojci

  • Za koru:
  • 500 g lisnatog testa (možete koristiti kupovno)
  • Malo šećera u prahu za posipanje
  • Za fil:
  • 1 l mleka
  • 8 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 120 g brašna
  • 120 g gustina (kukuruzni skrob)
  • 1 l slatke pavlake (za šlag)

Priprema

  1. Priprema kore:
  2. Lisnato testo podelite na dva dela i razvucite na dimenzije pleha u kojem ćete peći krempitu.
  3. Svaki deo lisnatog testa ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok ne postane zlatno-braon boje (oko 15 minuta).
  4. Ostavite kore da se ohlade.
  5. Priprema fila:
  6. U šerpi zagrejte mleko do tačke ključanja.
  7. U međuvremenu, odvojite belanca od žumanaca. Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta.
  8. U smesu od žumanaca postepeno dodajte brašno i gustin, pa sve dobro izmešajte.
  9. Kada mleko provri, polako ga sipajte u smesu sa žumancima, neprestano mešajući kako bi se izbegle grudvice.
  10. Vratite smesu na vatru i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, neprestano mešajući.
  11. Kada se fil zgusne, sklonite ga s vatre i ostavite da se malo ohladi.
  12. Priprema šlaga:
  13. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag.
  14. Sastavljanje krempite:
  15. Na dno pleha stavite prvu koru.
  16. Preko nje rasporedite ohlađen fil.
  17. Preko fila nanesite sloj umućenog šlaga.
  18. Na vrh stavite drugu koru i blago je pritisnite.
  19. Pospite krempitu šećerom u prahu.
  20. Hlađenje:
  21. Krempitu ostavite u frižideru najmanje 3-4 sata (najbolje preko noći) kako bi se fil stegnuo i kako bi se ukusi sjedinili.
  22. Serviranje:
  23. Presecite krempitu na kvadrate i poslužite hladnu. Prijatno!

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu