Recept za Kotorsku krempitu
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert

Sastojci
Za koru:
500 g lisnatog testa (možete koristiti kupovno)
Malo šećera u prahu za posipanje
Za fil:
1 l mleka
8 jaja
200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
120 g brašna
120 g gustina (kukuruzni skrob)
1 l slatke pavlake (za šlag)
Priprema
Priprema kore:
Lisnato testo podelite na dva dela i razvucite na dimenzije pleha u kojem ćete peći krempitu.
Svaki deo lisnatog testa ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok ne postane zlatno-braon boje (oko 15 minuta).
Ostavite kore da se ohlade.
Priprema fila:
U šerpi zagrejte mleko do tačke ključanja.
U međuvremenu, odvojite belanca od žumanaca. Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta.
U smesu od žumanaca postepeno dodajte brašno i gustin, pa sve dobro izmešajte.
Kada mleko provri, polako ga sipajte u smesu sa žumancima, neprestano mešajući kako bi se izbegle grudvice.
Vratite smesu na vatru i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, neprestano mešajući.
Kada se fil zgusne, sklonite ga s vatre i ostavite da se malo ohladi.
Priprema šlaga:
Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag.
Sastavljanje krempite:
Na dno pleha stavite prvu koru.
Preko nje rasporedite ohlađen fil.
Preko fila nanesite sloj umućenog šlaga.
Na vrh stavite drugu koru i blago je pritisnite.
Pospite krempitu šećerom u prahu.
Hlađenje:
Krempitu ostavite u frižideru najmanje 3-4 sata (najbolje preko noći) kako bi se fil stegnuo i kako bi se ukusi sjedinili.
Serviranje:
Presecite krempitu na kvadrate i poslužite hladnu. Prijatno!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!