Mousse torta od tamne čokolade sa malinama
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert

Sastojci
Ova mousse torta kombinuje bogatstvo tamne čokolade sa delikatnim kiselkastim notama malina, stvarajući raskošan desert koji osvaja sve ljubitelje sofisticiranih poslastica. Njena kremasta tekstura u kombinaciji sa sočnim voćem čini je idealnim izborom za svečane prilike i posebne trenutke.
Za biskvit:
3 jaja
100 g šećera
80 g brašna
20 g kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
Prstohvat soli
Za čokoladni mousse:
200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
300 ml slatke pavlake
3 belanca
50 g šećera
Za preliv od malina:
200 g svežih ili zamrznutih malina
50 g šećera
1 kašičica gustina (skrobnog brašna)
Dekoracija:
Sveže maline
Listići mente
Narendana tamna čokolada
Priprema
1. Priprema biskvita:
Zagrejte rernu na 180°C. Obložite okrugli kalup za tortu (prečnika 24 cm) papirom za pečenje.
Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, lagano mešajući spatulom dok se sve ne sjedini.
Izlijte smesu u pripremljeni kalup i pecite 10-12 minuta. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi.
2. Priprema čokoladnog mousse-a:
Otopite tamnu čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi.
Umutite slatku pavlaku u mekani šlag.
U drugoj posudi umutite belanca sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg.
Polako dodajte otopljenu čokoladu u sneg od belanaca, mešajući lagano da zadržite vazdušastost. Zatim pažljivo umešajte umućenu slatku pavlaku.
3. Priprema preliva od malina:
U šerpi zagrejte maline sa šećerom na srednjoj vatri. Kuvajte dok maline ne omekšaju i ne puste sok.
Razmutite gustin u malo vode i dodajte u maline, mešajući dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
4. Sastavljanje torte:
Stavite biskvit na tanjir za serviranje i prelijte ga polovinom preliva od malina.
Preko biskvita nanesite sloj čokoladnog mousse-a, ravnomerno ga raspoređujući.
Ostavite tortu u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, da se mousse stegne.
Dekoracija i serviranje:
Pre serviranja, prelijte tortu preostalim prelivom od malina i ukrasite svežim malinama, listićima mente i narendanom tamnom čokoladom.
Prijatno uživanje u sofisticiranoj mousse torti koja na savršen način kombinuje dubinu tamne čokolade sa osvežavajućim voćnim tonovima malina!
Ocenjivanje
Trenutna ocena: 5 (1 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!