Mousse torta od tamne čokolade sa malinama

92 pregleda 28.09.2024 Ocena: 5

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Dezert

Mousse torta od tamne čokolade sa malinama
draft

Sastojci

  • Ova mousse torta kombinuje bogatstvo tamne čokolade sa delikatnim kiselkastim notama malina, stvarajući raskošan desert koji osvaja sve ljubitelje sofisticiranih poslastica. Njena kremasta tekstura u kombinaciji sa sočnim voćem čini je idealnim izborom za svečane prilike i posebne trenutke.
  • Za biskvit:
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 80 g brašna
  • 20 g kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Za čokoladni mousse:
  • 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
  • 300 ml slatke pavlake
  • 3 belanca
  • 50 g šećera
  • Za preliv od malina:
  • 200 g svežih ili zamrznutih malina
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica gustina (skrobnog brašna)
  • Dekoracija:
  • Sveže maline
  • Listići mente
  • Narendana tamna čokolada

Priprema

  1. 1. Priprema biskvita:
  2. Zagrejte rernu na 180°C. Obložite okrugli kalup za tortu (prečnika 24 cm) papirom za pečenje.
  3. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i prstohvat soli.
  4. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, lagano mešajući spatulom dok se sve ne sjedini.
  5. Izlijte smesu u pripremljeni kalup i pecite 10-12 minuta. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi.
  6. 2. Priprema čokoladnog mousse-a:
  7. Otopite tamnu čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi.
  8. Umutite slatku pavlaku u mekani šlag.
  9. U drugoj posudi umutite belanca sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg.
  10. Polako dodajte otopljenu čokoladu u sneg od belanaca, mešajući lagano da zadržite vazdušastost. Zatim pažljivo umešajte umućenu slatku pavlaku.
  11. 3. Priprema preliva od malina:
  12. U šerpi zagrejte maline sa šećerom na srednjoj vatri. Kuvajte dok maline ne omekšaju i ne puste sok.
  13. Razmutite gustin u malo vode i dodajte u maline, mešajući dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
  14. 4. Sastavljanje torte:
  15. Stavite biskvit na tanjir za serviranje i prelijte ga polovinom preliva od malina.
  16. Preko biskvita nanesite sloj čokoladnog mousse-a, ravnomerno ga raspoređujući.
  17. Ostavite tortu u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, da se mousse stegne.
  18. Dekoracija i serviranje:
  19. Pre serviranja, prelijte tortu preostalim prelivom od malina i ukrasite svežim malinama, listićima mente i narendanom tamnom čokoladom.
  20. Prijatno uživanje u sofisticiranoj mousse torti koja na savršen način kombinuje dubinu tamne čokolade sa osvežavajućim voćnim tonovima malina!

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu