Gurmanija.rs Logo

šŸ° Kotorska Krempita – Lagana Slatka Čarolija iz Boke

146 pregleda 19.04.2025 Ocena: N/A (0)

šŸ•’ 45 min aktivnog rada + hlađenje āœ… Ukupno: oko 5 sati (sa hlađenjem)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Pite i Testa

Slika jela šŸ° Kotorska Krempita – Lagana Slatka Čarolija iz Boke
Kremasta, lagana i neodoljiva! Kotorska krempita je prava princeza među poslasticama – kombinacija vanilin krema i Å”laga koja osvaja na prvi zalogaj. #krempita #kotorskakrempita #gurmanija #domacikolaci #slatkaklasa

Opis

Kotorska krempita je elegantnija verzija klasične krempite – sa bogatim slojem vazduÅ”aste pavlake i barÅ”unastim vanilin kremom, između tankih, lisnatih kora. SavrÅ”en dezert za praznike, slave i posebne prilike.

Sastojci

Za kore:

🧁 500 g lisnatog testa

Za fil:

🄚 6 jaja

šŸ„„ 180 g Å”ećera

šŸ„› 1 l mleka

🌽 100 g gustina (ili meŔavine braŔna i skroba)

🧈 100 g putera

šŸ§‚ Prstohvat soli

🌼 1 kaÅ”ičica vanilin ekstrakta ili burbon vanile

Za pavlaku sloj:

šŸ„› 500 ml slatke pavlake

šŸ„„ 1 kaÅ”ika Å”ećera u prahu

Dekoracija:

ā„ļø Å ećer u prahu

Priprema

1ļøāƒ£ Kore:

Lisnato testo razviti i ispeći dve kore veličine tepsije (npr. 30x40 cm). Jednu koru ostaviti celu za donju osnovu, a drugu iseći na kvadrate pre pečenja – to će biti gornji sloj.

2ļøāƒ£ Fil:

Umutiti jaja sa Å”ećerom i gustinom. Mleko zagrejati, pa dodati jaja uz neprestano meÅ”anje. Kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Skloniti s vatre i dodati puter, so i vanilu. Ohladiti.

3ļøāƒ£ Pavlaka:

Umutiti slatku pavlaku sa Å”ećerom u prahu dok ne postane čvrsta.

4ļøāƒ£ Slaganje:

Na donju koru naneti ohlađeni krem, pa preko njega pažljivo premazati Å”lag. Na vrh složiti kvadrate druge kore.

5ļøāƒ£ Hlađenje:

Ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, idealno preko noći.

6ļøāƒ£ Sečenje i serviranje:

Seći po gornjim kvadratima, posuti Å”ećerom u prahu i poslužiti.

Nutritivne vrednosti

šŸ”„ Kalorije: 320 kcal

šŸ’Ŗ Proteini: 5 g

šŸ›¢ Masti: 18 g

šŸ¬ Ugljeni hidrati: 35 g

Savet

Za dodatni vizuelni efekat, koristi pečene bademe između krema i Å”laga ili dodaÅ” mrvicu rendane limunove korice u krem.