Gurmanija.rs Logo

šŸ° Kotorska Krempita – Lagana Slatka Čarolija iz Boke

133 pregleda 19.04.2025 Ocena: N/A (0)

šŸ•’ 45 min aktivnog rada + hlađenje āœ… Ukupno: oko 5 sati (sa hlađenjem)

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Pite i Testa

Slika jela šŸ° Kotorska Krempita – Lagana Slatka Čarolija iz Boke
Kremasta, lagana i neodoljiva! Kotorska krempita je prava princeza među poslasticama – kombinacija vanilin krema i Å”laga koja osvaja na prvi zalogaj. #krempita #kotorskakrempita #gurmanija #domacikolaci #slatkaklasa

Opis

Kotorska krempita je elegantnija verzija klasične krempite – sa bogatim slojem vazduÅ”aste pavlake i barÅ”unastim vanilin kremom, između tankih, lisnatih kora. SavrÅ”en dezert za praznike, slave i posebne prilike.

Sastojci

Za kore:

🧁 500 g lisnatog testa

Za fil:

🄚 6 jaja

šŸ„„ 180 g Å”ećera

šŸ„› 1 l mleka

🌽 100 g gustina (ili meŔavine braŔna i skroba)

🧈 100 g putera

šŸ§‚ Prstohvat soli

🌼 1 kaÅ”ičica vanilin ekstrakta ili burbon vanile

Za pavlaku sloj:

šŸ„› 500 ml slatke pavlake

šŸ„„ 1 kaÅ”ika Å”ećera u prahu

Dekoracija:

ā„ļø Å ećer u prahu

Priprema

1ļøāƒ£ Kore:

Lisnato testo razviti i ispeći dve kore veličine tepsije (npr. 30x40 cm). Jednu koru ostaviti celu za donju osnovu, a drugu iseći na kvadrate pre pečenja – to će biti gornji sloj.

2ļøāƒ£ Fil:

Umutiti jaja sa Å”ećerom i gustinom. Mleko zagrejati, pa dodati jaja uz neprestano meÅ”anje. Kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Skloniti s vatre i dodati puter, so i vanilu. Ohladiti.

3ļøāƒ£ Pavlaka:

Umutiti slatku pavlaku sa Å”ećerom u prahu dok ne postane čvrsta.

4ļøāƒ£ Slaganje:

Na donju koru naneti ohlađeni krem, pa preko njega pažljivo premazati Å”lag. Na vrh složiti kvadrate druge kore.

5ļøāƒ£ Hlađenje:

Ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, idealno preko noći.

6ļøāƒ£ Sečenje i serviranje:

Seći po gornjim kvadratima, posuti Å”ećerom u prahu i poslužiti.

Nutritivne vrednosti

šŸ”„ Kalorije: 320 kcal

šŸ’Ŗ Proteini: 5 g

šŸ›¢ Masti: 18 g

šŸ¬ Ugljeni hidrati: 35 g

Savet

Za dodatni vizuelni efekat, koristi pečene bademe između krema i Å”laga ili dodaÅ” mrvicu rendane limunove korice u krem.

Ocenjivanje

Trenutna ocena: N/A (0 glasova)

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

JoÅ” nema komentara. Budite prvi!

Povratak na početnu