Gurmanija.rs Logo

Sukana Pita sa Sirom i Pavlakom – Tradicionalna Domaća Pita

88 pregleda 17.02.2025 Ocena: N/A (0)

Aktivno vreme: 30 minuta Odmaranje testa: 30 minuta Pečenje: 30 minuta Ukupno vreme: 1,5 sat

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Pite i Testa

Slika jela Sukana Pita sa Sirom i Pavlakom – Tradicionalna Domaća Pita
🥐 Sukana pita sa sirom – tradicionalni ukus koji mami osmeh! Tanke, ručno razvijene kore, bogat fil i hrskava korica čine ovu pitu neodoljivom. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i isprobajte je kod kuće! ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #sukanapita #domaćapita #tradicionalnoukus

Opis

Ova sukana pita sa sirom i pavlakom je pravo remek-delo domaće kuhinje. Testo je tanko i hrskavo, dok je fil bogat, kremast i neodoljivo ukusan. Pravi se na tradicionalan način – razvlačenjem testa rukama, a rezultat je mirisna, zlatno-pečena pita koja osvaja na prvi zalogaj!

Sastojci

Za kore:

500 g brašna

250 ml mlake vode

1 kašičica soli

2 kašike ulja

1 kašičica sirćeta

Za fil:

300 g sitnog sira (feta, kravlji sir ili kombinacija)

200 g pavlake

1 jaje

1 kašika jogurta

Za premazivanje:

100 g putera, otopljenog

Malo ulja

Priprema

1. Pravljenje testa:

U činiji pomešajte brašno i so. Dodajte mlaku vodu, ulje i sirće, pa umesite mekano i elastično testo.

Oblikujte loptu, premažite je sa malo ulja i ostavite da odmara 30 minuta pre razvlačenja.

2. Razvlačenje kora:

Pospite radnu površinu brašnom i razvucite testo oklagijom što tanje možete.

Lagano rukama razvucite testo do providne debljine (kao za domaći burek).

3. Filovanje:

U činiji sjedinite sir, pavlaku, jaje i jogurt.

Preko razvijenog testa poprskajte malo otopljenog putera, zatim ravnomerno rasporedite fil.

Urolajte pažljivo kore i slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje.

4. Pečenje:

Rernu zagrejte na 200°C.

Premažite pitu ostatkom otopljenog putera i pecite 30-35 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.

5. Serviranje:

Ostavite pitu da se malo prohladi, zatim je isecite na parčiće i poslužite uz jogurt ili kiselo mleko.

Nutritivne vrednosti

Kalorije: 280 kcal

Proteini: 9 g

Masti: 15 g

Ugljeni hidrati: 28 g

Savet

Ako želite hrskaviju koricu, premažite pitu mineralnom vodom pre pečenja.

Ocenjivanje

Trenutna ocena: N/A (0 glasova)

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

Još nema komentara. Budite prvi!

Povratak na početnu