Sukana Pita sa Sirom i Pavlakom – Tradicionalna Domaća Pita
Kategorija: Pite i Testa

Opis
Ova sukana pita sa sirom i pavlakom je pravo remek-delo domaće kuhinje. Testo je tanko i hrskavo, dok je fil bogat, kremast i neodoljivo ukusan. Pravi se na tradicionalan način – razvlačenjem testa rukama, a rezultat je mirisna, zlatno-pečena pita koja osvaja na prvi zalogaj!
Sastojci
- Za kore:
- 500 g brašna
- 250 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica sirćeta
- Za fil:
- 300 g sitnog sira (feta, kravlji sir ili kombinacija)
- 200 g pavlake
- 1 jaje
- 1 kašika jogurta
- Za premazivanje:
- 100 g putera, otopljenog
- Malo ulja
Priprema
- 1. Pravljenje testa:
- U činiji pomešajte brašno i so. Dodajte mlaku vodu, ulje i sirće, pa umesite mekano i elastično testo.
- Oblikujte loptu, premažite je sa malo ulja i ostavite da odmara 30 minuta pre razvlačenja.
- 2. Razvlačenje kora:
- Pospite radnu površinu brašnom i razvucite testo oklagijom što tanje možete.
- Lagano rukama razvucite testo do providne debljine (kao za domaći burek).
- 3. Filovanje:
- U činiji sjedinite sir, pavlaku, jaje i jogurt.
- Preko razvijenog testa poprskajte malo otopljenog putera, zatim ravnomerno rasporedite fil.
- Urolajte pažljivo kore i slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje.
- 4. Pečenje:
- Rernu zagrejte na 200°C.
- Premažite pitu ostatkom otopljenog putera i pecite 30-35 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
- 5. Serviranje:
- Ostavite pitu da se malo prohladi, zatim je isecite na parčiće i poslužite uz jogurt ili kiselo mleko.
Nutritivne Vrednosti
🔥 Kalorije: 280 kcal
💪 Proteini: 9 g
🛢 Masti: 15 g
🥔 Ugljeni hidrati: 28 g
Saveti
Ako želite hrskaviju koricu, premažite pitu mineralnom vodom pre pečenja.
Ocenjivanje
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari Korisnika
Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!
Deljenje
Lajk
Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.
Broj lajkova: 0