Domaća Pita sa Jabukama – Klasični Apple Pie
Aktivno vreme: 30 minuta Vreme hlađenja testa: 30 minuta Vreme pečenja: 45-50 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 45 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert

Opis
Mirisna, hrskava i sočna – domaća pita sa jabukama je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Spoj puterastog testa i začinjenih jabuka čini ovaj desert neodoljivim. Savršena je uz kuglu sladoleda od vanile ili šolju toplog čaja.
Sastojci
Za testo:
300 g brašna
200 g hladnog putera (isečenog na kockice)
1 kašika šećera
Prstohvat soli
4-5 kašika hladne vode
Za fil od jabuka:
5-6 jabuka (zlatni delišes ili ajdared)
100 g smeđeg šećera
1 kašičica cimeta
½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića (opciono)
1 kašika kukuruznog skroba
1 kašika soka od limuna
1 kašičica vanilin ekstrakta
Za premaz:
1 jaje (za premazivanje kore)
1 kašika mleka
Priprema
1. Pravljenje testa:
U činiji pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
Dodajte hladnu vodu, kašiku po kašiku, i mesite dok ne dobijete glatko testo. Oblikujte ga u disk, umotajte u providnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
2. Priprema fila:
Jabuke oljuštite, očistite i iseckajte na tanke kriške.
Dodajte šećer, cimet, muskatni oraščić, skrob, limunov sok i vanilu. Sve dobro promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta.
3. Sastavljanje pite:
Rernu zagrejte na 180°C.
Razvucite polovinu testa i stavite u okrugli kalup za pitu.
Dodajte fil od jabuka i ravnomerno rasporedite.
Razvucite drugu polovinu testa i pokrijte pitu (možete napraviti rešetkastu koru ili prekriti celim testom sa nekoliko zasečenih rupica).
Premažite jajetom pomešanim sa mlekom za sjajnu i hrskavu koru.
4. Pečenje:
Pecite pitu 45-50 minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa.
Ostavite je da se malo prohladi pre sečenja.
5. Serviranje:
Poslužite toplo uz kuglu sladoleda od vanile ili posuto šećerom u prahu.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 320 kcal
Proteini: 4 g
Masti: 15 g
Ugljeni hidrati: 45 g
Savet
Ako želite intenzivniji ukus, dodajte rendanu koru narandže u fil od jabuka.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!