Gurmanija.rs Logo

Domaća Pita sa Jabukama – Klasični Apple Pie

122 pregleda 09.02.2025 Ocena: N/A (0)

Aktivno vreme: 30 minuta Vreme hlađenja testa: 30 minuta Vreme pečenja: 45-50 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 45 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Dezert

Slika jela Domaća Pita sa Jabukama – Klasični Apple Pie
🥧 Domaća pita sa jabukama – klasik koji uvek miriše na detinjstvo! Hrskava korica, sočne jabuke i savršena aroma cimeta – da li postoji bolji desert? Pogledajte recept na Gurmanija.rs i isprobajte ga danas! ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #applepie #pitasajabukama #mirisdetinjstva

Opis

Mirisna, hrskava i sočna – domaća pita sa jabukama je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Spoj puterastog testa i začinjenih jabuka čini ovaj desert neodoljivim. Savršena je uz kuglu sladoleda od vanile ili šolju toplog čaja.

Sastojci

Za testo:

300 g brašna

200 g hladnog putera (isečenog na kockice)

1 kašika šećera

Prstohvat soli

4-5 kašika hladne vode

Za fil od jabuka:

5-6 jabuka (zlatni delišes ili ajdared)

100 g smeđeg šećera

1 kašičica cimeta

½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića (opciono)

1 kašika kukuruznog skroba

1 kašika soka od limuna

1 kašičica vanilin ekstrakta

Za premaz:

1 jaje (za premazivanje kore)

1 kašika mleka

Priprema

1. Pravljenje testa:

U činiji pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.

Dodajte hladnu vodu, kašiku po kašiku, i mesite dok ne dobijete glatko testo. Oblikujte ga u disk, umotajte u providnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.

2. Priprema fila:

Jabuke oljuštite, očistite i iseckajte na tanke kriške.

Dodajte šećer, cimet, muskatni oraščić, skrob, limunov sok i vanilu. Sve dobro promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta.

3. Sastavljanje pite:

Rernu zagrejte na 180°C.

Razvucite polovinu testa i stavite u okrugli kalup za pitu.

Dodajte fil od jabuka i ravnomerno rasporedite.

Razvucite drugu polovinu testa i pokrijte pitu (možete napraviti rešetkastu koru ili prekriti celim testom sa nekoliko zasečenih rupica).

Premažite jajetom pomešanim sa mlekom za sjajnu i hrskavu koru.

4. Pečenje:

Pecite pitu 45-50 minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa.

Ostavite je da se malo prohladi pre sečenja.

5. Serviranje:

Poslužite toplo uz kuglu sladoleda od vanile ili posuto šećerom u prahu.

Nutritivne vrednosti

Kalorije: 320 kcal

Proteini: 4 g

Masti: 15 g

Ugljeni hidrati: 45 g

Savet

Ako želite intenzivniji ukus, dodajte rendanu koru narandže u fil od jabuka.

Ocenjivanje

Trenutna ocena: N/A (0 glasova)

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari korisnika

Još nema komentara. Budite prvi!

Povratak na početnu