Posna Čokoladna Torta sa Orašastim Plodovima
Aktivno vreme: 30 minuta Vreme hlađenja: 2 sata Ukupno vreme: 2 sata i 30 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert

Opis
Ova posna čokoladna torta je savršen izbor za sve koji žele uživati u raskošnom ukusu čokolade tokom posta. Sa bogatim slojevima i aromom orašastih plodova, ovaj desert će oduševiti sve ljubitelje slatkog.
Sastojci
Za koru:
200 g brašna
100 g šećera
50 g kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
100 ml ulja
200 ml gazirane vode
1 kašičica ekstrakta vanile
Za fil:
150 g mlevenih oraha
200 g posne čokolade
200 ml kokosovog mleka
3 kašike šećera u prahu
Za dekoraciju:
Rendana posna čokolada
Seckani ili ceo orasi
Priprema
Priprema kore:
U velikoj činiji pomešajte suve sastojke: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Dodajte ulje, gaziranu vodu i ekstrakt vanile. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Smesu sipajte u podmazan kalup prečnika 24 cm. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Proverite čačkalicom da li je kora gotova. Ostavite da se ohladi.
Priprema fila:
U šerpici zagrejte kokosovo mleko, dodajte posnu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Dodajte šećer u prahu i mlevene orahe, pa kuvajte još 2 minuta dok se sve ne sjedini. Ostavite fil da se malo ohladi.
Sastavljanje torte:
Ohlađenu koru presecite na dva dela. Premažite donju koru polovinom fila, zatim poklopite drugom korom i premažite tortu ostatkom fila.
Dekoracija:
Tortu ukrasite rendanom čokoladom i seckanim orasima. Po želji, dodajte listiće sveže nane za osveženje.
Hlađenje:
Ostavite tortu u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 280 kcal
Proteini: 5 g
Masti: 15 g
Ugljeni hidrati: 32 g
Savet
Za dodatnu aromu, u fil možete dodati prstohvat cimeta ili nekoliko kapi arome ruma. Ova torta je još ukusnija kada odstoji preko noći.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!