Domaća Pita sa Jabukama – Klasični Apple Pie
Aktivno vreme: 30 minuta Vreme hlađenja testa: 30 minuta Vreme pečenja: 45-50 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 45 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert

Opis
Mirisna, hrskava i sočna – domaća pita sa jabukama je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Spoj puterastog testa i začinjenih jabuka čini ovaj desert neodoljivim. Savršena je uz kuglu sladoleda od vanile ili šolju toplog čaja.
Sastojci
Za testo:
300 g brašna
200 g hladnog putera (isečenog na kockice)
1 kašika šećera
Prstohvat soli
4-5 kašika hladne vode
Za fil od jabuka:
5-6 jabuka (zlatni delišes ili ajdared)
100 g smeđeg šećera
1 kašičica cimeta
½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića (opciono)
1 kašika kukuruznog skroba
1 kašika soka od limuna
1 kašičica vanilin ekstrakta
Za premaz:
1 jaje (za premazivanje kore)
1 kašika mleka
Priprema
1. Pravljenje testa:
U činiji pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
Dodajte hladnu vodu, kašiku po kašiku, i mesite dok ne dobijete glatko testo. Oblikujte ga u disk, umotajte u providnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
2. Priprema fila:
Jabuke oljuštite, očistite i iseckajte na tanke kriške.
Dodajte šećer, cimet, muskatni oraščić, skrob, limunov sok i vanilu. Sve dobro promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta.
3. Sastavljanje pite:
Rernu zagrejte na 180°C.
Razvucite polovinu testa i stavite u okrugli kalup za pitu.
Dodajte fil od jabuka i ravnomerno rasporedite.
Razvucite drugu polovinu testa i pokrijte pitu (možete napraviti rešetkastu koru ili prekriti celim testom sa nekoliko zasečenih rupica).
Premažite jajetom pomešanim sa mlekom za sjajnu i hrskavu koru.
4. Pečenje:
Pecite pitu 45-50 minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa.
Ostavite je da se malo prohladi pre sečenja.
5. Serviranje:
Poslužite toplo uz kuglu sladoleda od vanile ili posuto šećerom u prahu.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 320 kcal
Proteini: 4 g
Masti: 15 g
Ugljeni hidrati: 45 g
Savet
Ako želite intenzivniji ukus, dodajte rendanu koru narandže u fil od jabuka.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Dezert

Tony’s Chocolonely Bela Čokolada sa Malinama – Domaća Verzija

🍫✨ Čista čokoladna torta bez brašna

🍌🧁 Zdravi mafini sa ovsenim pahuljicama i bananom (bez šećera)

Recept za Plazma Šejk

🍑🫐 Topli crumble od breskve i borovnice sa bademom

🌰 Urme punjene krem sirom i orasima – kremasto, slatko, bez griže savesti