Baklava Čizkejk sa Medom i Pistacijama
Aktivno vreme: 30 minuta Vreme pečenja i hlađenja: 6 sati Ukupno vreme: 6 sati i 30 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert

Opis
Ovaj luksuzni Baklava Čizkejk sa Medom i Pistacijama spaja hrskave slojeve baklave sa kremastim čizkejkom, stvarajući desert koji oduzima dah. Savršen za posebne prilike, ovaj recept kombinuje bogate ukuse meda, limuna, pistacija i kremastog fila.
Sastojci
Za bazu:
10 listova tankih kora za baklavu (odmrznutih)
200 g putera, otopljenog
100 g pečenih oraha
100 g pečenih badema
1 kašičica cimeta
Prstohvat soli
2 kašike otopljenog putera
Za fil:
500 g krem sira (sobne temperature)
200 g šećera
Prstohvat soli
2 kašičice ekstrakta vanile
1 kašika rendane kore limuna
1 kašika soka od limuna
1 kašika gustina
3 velika jaja (sobne temperature)
250 g grčkog jogurta (ili kisele pavlake)
Za preliv:
100 g pistacija (neslanih, grubo seckanih)
200 ml meda
1 kašika soka od limuna
Par kapi ružine vodice (opciono)
Za dekoraciju:
Dodatni med za prelivanje
Priprema
1. Priprema baze:
Zagrejte rernu na 175°C. Obložite dno kalupa za tortu (prečnika 22-25 cm) papirom za pečenje.
Svaki list kore premažite otopljenim puterom i složite ih u kalup tako da se preklapaju. Obrežite višak kora i pecite 12 minuta dok ne postanu zlatne.
2. Priprema oraha i badema:
U multipraktiku usitnite orahe, bademe, cimet i so dok ne dobijete teksturu nalik prezlama. Dodajte 2 kašike putera i promešajte. Rasporedite ovu smesu preko pečene baze.
3. Priprema čizkejk fila:
Umutite krem sir sa šećerom, solju, vanilom, limunovom korom i sokom dok smesa ne postane glatka. Dodajte gustin, a zatim jedno po jedno jaje, muteći nakon svakog. Na kraju umešajte grčki jogurt.
Sipajte fil preko orahove smese i poravnajte površinu.
4. Pečenje:
Pecite na srednjoj rešetki rerne 45 minuta, dok ivice ne postanu lagano zlatne, a sredina još malo podrhtava.
Isključite rernu i ostavite čizkejk unutra još 50 minuta uz zatvorena vrata. Potom ga potpuno ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na najmanje 4 sata (ili preko noći).
5. Preliv i dekoracija:
Pomešajte med, limunov sok i ružinu vodicu. Prelijte ohlađeni čizkejk ovim prelivom i pospite seckanim pistacijama. Po želji, dodajte još meda preko svakog parčeta prilikom serviranja.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 400 kcal
Proteini: 7 g
Masti: 25 g
Ugljeni hidrati: 35 g
Savet
Za dodatnu aromu, orašaste plodove možete lagano propržiti pre nego što ih usitnite, a ružinu vodicu možete zameniti narandžinom za drugačiji miris.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!