Prasetina sa Krompirima u Zemljanoj Posudi
Aktivno vreme: 20 minuta Vreme pečenja: 2,5 sata Ukupno vreme: 2 sata i 50 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Glavna jela

Opis
Prasetina sa krompirima, pripremljena u zemljanoj posudi, donosi bogate, sočne ukuse koji podsećaju na tradicionalnu kuhinju. Pečenje u zemljanoj posudi čini meso mekanim, a krompire hrskavim i punim arome. Savršeno za porodični ručak ili svečanu priliku.
Sastojci
1,5 kg prasetine (plećka ili but)
1,2 kg krompira, isečenog na krupne kocke
2 glavice crnog luka, isečene na kolutove
4 čena belog luka, sitno seckana
100 ml maslinovog ulja
1 kašika svinjske masti (opciono)
1 kašičica ruzmarina
1 kašičica mlevene crvene paprike
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
200 ml povrtnog bujona ili vode
Priprema
Priprema mesa:
Prasetinu posolite, pobiberite i utrljajte mlevenu crvenu papriku. Premažite je maslinovim uljem i ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Priprema krompira:
Krompire začinite solju, ruzmarinom i maslinovim uljem. Dodajte crni luk i beli luk, pa sve dobro promešajte.
Složite u zemljanu posudu:
Na dno posude stavite sloj krompira, a preko njega meso. Prelijte sve povrtnim bujonom i dodajte kašiku svinjske masti za dodatnu aromu (po želji).
Pečenje:
Pokrijte zemljanu posudu poklopcem ili aluminijumskom folijom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 2 sata.
Nakon 2 sata, uklonite poklopac ili foliju i povećajte temperaturu na 200°C. Pecite još 30 minuta kako bi meso dobilo zlatnu, hrskavu koricu.
Serviranje:
Poslužite toplo, direktno iz zemljane posude, uz svež hleb i sezonsku salatu.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 650 kcal
Proteini: 40 g
Masti: 45 g
Ugljeni hidrati: 25 g
Savet
Za dodatni ukus, pre pečenja meso možete marinirati u mešavini belog vina, belog luka i ruzmarina nekoliko sati. Takođe, povremeno prelijevajte meso sokovima iz posude kako bi ostalo sočno.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!