Gurmanija.rs Logo

Posne Sarmice od Zelja sa Pirinčem i Povrćem

200 pregleda 14.12.2024 Ocena: N/A (0)

Aktivno vreme: 30 minuta Vreme kuvanja: 50 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 20 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Posna jela

Slika jela Posne Sarmice od Zelja sa Pirinčem i Povrćem
🥬 Posne Sarmice od Zelja – zdravlje i ukus u jednom tanjiru! Savršeno za post ili lagani obrok. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte! 🌱✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #receptdana #posnojelo #sarmiceodzelja

Opis

Ove lagane i ukusne posne sarmice od zelja savršene su za vreme posta ili kada želite zdrav i hranljiv obrok. Puna aroma povrća, začina i pirinča čini ih neodoljivim izborom za svaki ručak.

Sastojci

20-25 listova zelja

200 g pirinča

1 glavica crnog luka, sitno seckana

1 šargarepa, narendana

2 čena belog luka, sitno seckana

2 kašike maslinovog ulja

100 g mlevenih oraha (opciono)

1 kašičica aleve paprike

So i biber po ukusu

500 ml paradajz sosa

200 ml vode ili povrtnog bujona

Priprema

1. Priprema zelja:

Listove zelja kratko blanširajte u ključaloj vodi (1-2 minuta) da omekšaju. Izvadite ih i ohladite.

2. Priprema nadeva:

Na maslinovom ulju propržite crni luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte šargarepu i pirinač, pa propržite još 2-3 minuta.

Po želji, umešajte mlevene orahe za bogatiji ukus. Začinite alevom paprikom, solju i biberom. Dodajte 100 ml vode i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost (ne mora biti potpuno kuvan jer će se kuvati u sarmama).

3. Formiranje sarmica:

Na svaki list zelja stavite kašiku nadeva. Uvijte sarmice tako što prvo savijete bočne strane, a zatim urolate.

4. Kuvanje sarmica:

U šerpu poređajte nekoliko listova zelja na dno da spreče lepljenje. Složite sarmice jednu do druge, a zatim ih prelijte paradajz sosom i dodajte vodu ili povrtni bujon.

5. Kuvanje:

Kuvajte na laganoj vatri oko 40-50 minuta dok pirinač ne bude potpuno skuvan, a sarmice omekšaju.

6. Serviranje:

Poslužite toplo, uz dodatni paradajz sos i krišku hleba.

Nutritivne vrednosti

Kalorije: 180 kcal

Proteini: 4 g

Masti: 6 g

Savet

Ako želite intenzivniji ukus, u paradajz sos možete dodati malo belog vina ili prstohvat šećera. Sarmice su još lepše sutradan kada se ukusi prožmu.