Posne Sarmice od Zelja sa Pirinčem i Povrćem
Aktivno vreme: 30 minuta Vreme kuvanja: 50 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 20 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Posna jela

Opis
Ove lagane i ukusne posne sarmice od zelja savršene su za vreme posta ili kada želite zdrav i hranljiv obrok. Puna aroma povrća, začina i pirinča čini ih neodoljivim izborom za svaki ručak.
Sastojci
20-25 listova zelja
200 g pirinča
1 glavica crnog luka, sitno seckana
1 šargarepa, narendana
2 čena belog luka, sitno seckana
2 kašike maslinovog ulja
100 g mlevenih oraha (opciono)
1 kašičica aleve paprike
So i biber po ukusu
500 ml paradajz sosa
200 ml vode ili povrtnog bujona
Priprema
1. Priprema zelja:
Listove zelja kratko blanširajte u ključaloj vodi (1-2 minuta) da omekšaju. Izvadite ih i ohladite.
2. Priprema nadeva:
Na maslinovom ulju propržite crni luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte šargarepu i pirinač, pa propržite još 2-3 minuta.
Po želji, umešajte mlevene orahe za bogatiji ukus. Začinite alevom paprikom, solju i biberom. Dodajte 100 ml vode i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost (ne mora biti potpuno kuvan jer će se kuvati u sarmama).
3. Formiranje sarmica:
Na svaki list zelja stavite kašiku nadeva. Uvijte sarmice tako što prvo savijete bočne strane, a zatim urolate.
4. Kuvanje sarmica:
U šerpu poređajte nekoliko listova zelja na dno da spreče lepljenje. Složite sarmice jednu do druge, a zatim ih prelijte paradajz sosom i dodajte vodu ili povrtni bujon.
5. Kuvanje:
Kuvajte na laganoj vatri oko 40-50 minuta dok pirinač ne bude potpuno skuvan, a sarmice omekšaju.
6. Serviranje:
Poslužite toplo, uz dodatni paradajz sos i krišku hleba.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 180 kcal
Proteini: 4 g
Masti: 6 g
Savet
Ako želite intenzivniji ukus, u paradajz sos možete dodati malo belog vina ili prstohvat šećera. Sarmice su još lepše sutradan kada se ukusi prožmu.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!
Pogledaj još recepte iz kategorije: Posna jela

🧆 Letnje falafel kuglice u salati – lagano, hrskavo i bez prženja

🥘 Paprikaš od krompira sa pečurkama – Posno jelo puno ukusa

🌶️ Posne punjene paprike sa kinoom i paradajz sosom – lagano, zdravo i bez trunke mesa

🥗 Proteinska posna obrok salata

🌶 Punjene paprike sa krompirom i prazilukom – posno, mirisno, iz rerne

🥦 Hrskavi cvetovi karfiola iz rerne – zlatni, začinjeni, nestaju za minut