Posne Sarmice od Zelja sa Pirinčem i Povrćem

124 pregleda 14.12.2024 Ocena: N/A Aktivno vreme: 30 minuta Vreme kuvanja: 50 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 20 minuta

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Posna jela

Posne Sarmice od Zelja sa Pirinčem i Povrćem
🥬 Posne Sarmice od Zelja – zdravlje i ukus u jednom tanjiru! Savršeno za post ili lagani obrok. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte! 🌱✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #receptdana #posnojelo #sarmiceodzelja

Opis

Ove lagane i ukusne posne sarmice od zelja savršene su za vreme posta ili kada želite zdrav i hranljiv obrok. Puna aroma povrća, začina i pirinča čini ih neodoljivim izborom za svaki ručak.

Sastojci

  • 20-25 listova zelja
  • 200 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 1 šargarepa, narendana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 100 g mlevenih oraha (opciono)
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So i biber po ukusu
  • 500 ml paradajz sosa
  • 200 ml vode ili povrtnog bujona

Priprema

  1. 1. Priprema zelja:
  2. Listove zelja kratko blanširajte u ključaloj vodi (1-2 minuta) da omekšaju. Izvadite ih i ohladite.
  3. 2. Priprema nadeva:
  4. Na maslinovom ulju propržite crni luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte šargarepu i pirinač, pa propržite još 2-3 minuta.
  5. Po želji, umešajte mlevene orahe za bogatiji ukus. Začinite alevom paprikom, solju i biberom. Dodajte 100 ml vode i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost (ne mora biti potpuno kuvan jer će se kuvati u sarmama).
  6. 3. Formiranje sarmica:
  7. Na svaki list zelja stavite kašiku nadeva. Uvijte sarmice tako što prvo savijete bočne strane, a zatim urolate.
  8. 4. Kuvanje sarmica:
  9. U šerpu poređajte nekoliko listova zelja na dno da spreče lepljenje. Složite sarmice jednu do druge, a zatim ih prelijte paradajz sosom i dodajte vodu ili povrtni bujon.
  10. 5. Kuvanje:
  11. Kuvajte na laganoj vatri oko 40-50 minuta dok pirinač ne bude potpuno skuvan, a sarmice omekšaju.
  12. 6. Serviranje:
  13. Poslužite toplo, uz dodatni paradajz sos i krišku hleba.

Nutritivne Vrednosti

🔥 Kalorije: 180 kcal
💪 Proteini: 4 g
🛢 Masti: 6 g
🥔 Ugljeni hidrati: N/A

Saveti

Ako želite intenzivniji ukus, u paradajz sos možete dodati malo belog vina ili prstohvat šećera. Sarmice su još lepše sutradan kada se ukusi prožmu.

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu