Posne Sarmice od Zelja sa Pirinčem i Povrćem
Aktivno vreme: 30 minuta Vreme kuvanja: 50 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 20 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Posna jela

Opis
Ove lagane i ukusne posne sarmice od zelja savršene su za vreme posta ili kada želite zdrav i hranljiv obrok. Puna aroma povrća, začina i pirinča čini ih neodoljivim izborom za svaki ručak.
Sastojci
20-25 listova zelja
200 g pirinča
1 glavica crnog luka, sitno seckana
1 šargarepa, narendana
2 čena belog luka, sitno seckana
2 kašike maslinovog ulja
100 g mlevenih oraha (opciono)
1 kašičica aleve paprike
So i biber po ukusu
500 ml paradajz sosa
200 ml vode ili povrtnog bujona
Priprema
1. Priprema zelja:
Listove zelja kratko blanširajte u ključaloj vodi (1-2 minuta) da omekšaju. Izvadite ih i ohladite.
2. Priprema nadeva:
Na maslinovom ulju propržite crni luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte šargarepu i pirinač, pa propržite još 2-3 minuta.
Po želji, umešajte mlevene orahe za bogatiji ukus. Začinite alevom paprikom, solju i biberom. Dodajte 100 ml vode i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost (ne mora biti potpuno kuvan jer će se kuvati u sarmama).
3. Formiranje sarmica:
Na svaki list zelja stavite kašiku nadeva. Uvijte sarmice tako što prvo savijete bočne strane, a zatim urolate.
4. Kuvanje sarmica:
U šerpu poređajte nekoliko listova zelja na dno da spreče lepljenje. Složite sarmice jednu do druge, a zatim ih prelijte paradajz sosom i dodajte vodu ili povrtni bujon.
5. Kuvanje:
Kuvajte na laganoj vatri oko 40-50 minuta dok pirinač ne bude potpuno skuvan, a sarmice omekšaju.
6. Serviranje:
Poslužite toplo, uz dodatni paradajz sos i krišku hleba.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 180 kcal
Proteini: 4 g
Masti: 6 g
Savet
Ako želite intenzivniji ukus, u paradajz sos možete dodati malo belog vina ili prstohvat šećera. Sarmice su još lepše sutradan kada se ukusi prožmu.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!