Dubai Čokolada – Luksuzna Poslastica iz Arapskog Sveta
Aktivno vreme pripreme: 15 minuta Vreme hlađenja: 2 sata Ukupno vreme: oko 2 sata i 15 minuta
Autor: RichardObradovic
Kategorija: Dezert

Opis
Dubai čokolada je kremasta poslastica inspirisana bliskoistočnim ukusima, idealna za ljubitelje slatkiša. Sastoji se od bogatih slojeva čokolade, keksa, orašastih plodova i kreme, stvarajući kombinaciju koja se topi u ustima. Ovaj recept će vam omogućiti da napravite ovu egzotičnu poslasticu u udobnosti svog doma.
Sastojci
200 g tamne čokolade (minimum 60% kakaa)
100 g mlečne čokolade
100 ml slatke pavlake
100 g neslanog putera
100 g mlevenog keksa (npr. Plazma)
50 g seckanih badema, oraha ili pistaća (po želji)
50 g mlevenog kokosa (opciono)
Prstohvat soli
1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)
Priprema
Priprema čokoladne smese: U šerpi na laganoj vatri otopite tamnu i mlečnu čokoladu zajedno sa puterom i slatkom pavlakom. Mešajte konstantno dok smesa ne postane glatka i homogena. Dodajte prstohvat soli i ekstrakt vanile za dodatni ukus.
Dodavanje keksa i orašastih plodova: U smesu dodajte mleveni keks i seckane orašaste plodove (bademe, orahe ili pistaće). Dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Ako želite, dodajte i mleveni kokos za egzotičniju notu.
Formiranje čokolade: Smesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje (najbolje kvadratnog ili pravougaonog oblika) i ravnomerno rasporedite. Možete koristiti spatulu za ravnanje površine.
Hlađenje: Stavite kalup u frižider i ostavite da se hladi najmanje 2 sata, ili dok se čokolada potpuno ne stegne.
Sečenje i serviranje: Kada se čokolada stegla, izvadite je iz kalupa i isecite na kockice ili pravougaonike. Po želji, možete ih ukrasiti dodatnim seckanim orašastim plodovima, kokosom ili čak zlatnim listićima za luksuzniji izgled.
Nutritivne vrednosti
Kalorije: 150 kcal
Proteini: 2 g
Masti: 10 g
Ugljeni hidrati: 12 g
Savet
Ako želite intenzivniji ukus, koristite tamnu čokoladu sa većim procentom kakaa (70% ili više). Takođe, Dubai čokoladu možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru i uživati u njoj nekoliko dana.
Ocenjivanje
Trenutna ocena: N/A (0 glasova)
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari korisnika
Još nema komentara. Budite prvi!