Recept za Banjalučki ćevap
Kategorija: Glavna jela
 and chopped onions. The ćevapi are grilled to perfection with a golden-b.webp)
draft
Sastojci
- Za ćevape:
- 1 kg mlevene junetine (od buta ili plećke)
- 250g mlevene jagnjetine
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 100ml mineralne vode
- Za serviranje:
- Lepinje
- Seckani crni luk
- Kajmak ili pavlaka (po želji)
Priprema
- Priprema mesa:
- U velikoj posudi pomešajte mlevenu junetinu i jagnjetinu.
- Dodajte sitno iseckani ili izgnječen beli luk, sodu bikarbonu, so i biber. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine.
- Postepeno dodajte mineralnu vodu i mesite smesu dok ne postane kompaktna i glatka.
- Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u frižideru da odstoji najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.
- Formiranje ćevapa:
- Izvadite meso iz frižidera i formirajte ćevape rukama ili uz pomoć mašine za oblikovanje.
- Za Banjalučki ćevap karakteristično je da se formiraju u male, četvrtaste ćevape koji se ređaju jedan uz drugi i peku u blokovima od 4 ili 5 ćevapa zajedno.
- Pečenje:
- Zagrejte roštilj ili tiganj na srednje visoku temperaturu.
- Pecite ćevape 4-5 minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu, zlatno-smeđu boju i dok se ne ispeku do kraja.
- Tokom pečenja, povremeno ih premažite sa malo ulja ili masnoće.
- Serviranje:
- Lepinje prerežite na pola i zagrejte ih na roštilju ili tiganju dok ne postanu tople i hrskave.
- Poslužite ćevape u lepinji sa seckanim crnim lukom i, po želji, kajmakom ili pavlakom.
- Uživajte u autentičnom ukusu Banjalučkog ćevapa!
Ocenjivanje
Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.
Komentari
Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.
Komentari Korisnika
Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!
Deljenje
Lajk
Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.
Broj lajkova: 0