Recept za Kolač Crna Kraljica

236 pregleda 29.10.2024 Ocena: N/A

Autor: RichardObradovic

Kategorija: Dezert

Recept za Kolač Crna Kraljica
draft

Sastojci

  • Za koru:
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 50 g kakao praha
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • Za preliv:
  • 200 ml mleka
  • 100 g tamne čokolade
  • 2 kašike šećera
  • 50 g maslaca
  • Za krem:
  • 500 ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike gustina
  • 1 kašika kakao praha
  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g maslaca
  • Za glazuru:
  • 150 g tamne čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema

  1. Priprema kore:
  2. Uključite rernu da se zagreje na 180°C.
  3. U posudi umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta.
  4. Dodajte mleko, ulje i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite.
  5. Pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa ih postepeno dodajte u smesu od jaja, lagano mešajući dok ne dobijete glatku smesu.
  6. Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista iz sredine kore.
  7. Priprema preliva:
  8. U šerpici zagrejte mleko sa šećerom. Dodajte komadiće čokolade i maslac, i mešajte dok se sve ne otopi i dok ne dobijete glatku smesu.
  9. Prelivom prelijte vruću koru čim je izvadite iz rerne, kako bi se kolač lepo natopio. Ostavite da se ohladi.
  10. Priprema krema:
  11. U šerpici zagrejte 400 ml mleka sa šećerom. U preostalih 100 ml mleka razmutite gustin i kakao prah.
  12. Kada mleko počne da ključa, dodajte smesu sa gustinom i kuvajte dok se ne zgusne, neprestano mešajući.
  13. Sklonite sa vatre i umešajte komadiće čokolade i maslac. Mešajte dok se sve ne sjedini u glatku kremu. Ostavite da se malo ohladi, zatim ga prelijte preko kore.
  14. Priprema glazure:
  15. Otopite tamnu čokoladu sa slatkom pavlakom na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, mešajući dok ne dobijete glatku smesu.
  16. Prelijte glazuru preko kreme i ravnomerno je rasporedite po kolaču.
  17. Hlađenje i serviranje:
  18. Ostavite kolač u frižideru da se dobro ohladi i stegne, najmanje 2-3 sata (idealno preko noći).
  19. Secite na kocke i poslužite hladno.
  20. Nutritivna Vrednost po Parčetu (za 12 parčadi):
  21. Kalorije: ~380 kcal
  22. Proteini: 5 g
  23. Ugljeni hidrati: 45 g
  24. Masti: 20 g
  25. Zasićene masti: 10 g
  26. Kolač Crna Kraljica je pravi izbor za ljubitelje intenzivnog čokoladnog ukusa. Bogat krem, sočna kora i preliv čine ovaj kolač kraljevskim užitkom!
  27. "Kraljica među čokoladnim kolačima – Crna Kraljica! 🍫👑 Sočna kora, kremasti čokoladni fil i sjajna glazura na vrhu čine ovaj kolač pravim čokoladnim užitkom. Ko bi voleo parče? 😍 #CrnaKraljica #ČokoladniUžitak #KraljevskiDesert"

Ocenjivanje

Morate biti prijavljeni da biste ocenili recept. Prijavite se ili registrujte.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar. Prijavite se ili registrujte.

Komentari Korisnika

Još nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar!

Deljenje

Lajk

Morate biti prijavljeni da biste lajkovali recept. Prijavite se ili registrujte.

Broj lajkova: 0

Povratak na početnu